Vanzelf logo

Energie besparen met de feestdagen

December is niet alleen een heel gezellige, maar ook een dure maand. De feestdagen zijn dagen van overvloed. We eten en drinken veel, geven geld uit aan cadeaus en versieren onze huizen met lichtjes. Best een lastige periode dus om energie – en geld – te besparen, met deze tips moet dat tóch lukken.
besparen op gas en stroom

Maak van het kerstdiner een winterbarbecue

Nu de gasprijzen zo zijn gestegen, is een kerstdiner waar je geen gas voor hoeft te gebruiken het overwegen waard en goed om energie te besparen. En het is weer een keer wat anders. In plaats van gezapig met elkaar aan tafel te zitten, verzamel je gezellig buiten bij de vuurkorf met glühwein erbij. Het zal sowieso een kerstdiner zijn dat niet meer snel wordt vergeten.

Zet de boodschappen buiten koud
Met de kerstdagen halen we over het algemeen meer boodschappen in huis dan normaal. Veel mensen sluiten tijdens de feestdagen een extra koelkastje aan om deze boodschappen koud te houden, maar dat is vaak helemaal niet nodig. Als het buiten kouder is dan 7 graden, kun je bederfelijke spullen en bijvoorbeeld de drankvoorraad prima in je berging, schuur of op het balkon bewaren. Zo helpt de winter met energie besparen.

Geef elkaar cadeaus om energie te besparen

Geven jullie elkaar cadeautjes bij de kerstboom? Overweeg dan eens een energiebesparend cadeau. Een waterbesparende douchekop of een energieverbruiksmeter is wellicht niet het meest sexy kerstcadeau, maar de ontvanger kan er wel heel veel energie en dus geld mee besparen.

Als je zo´n praktisch cadeau toch echt niet leuk vindt om te geven, overweeg dan een kerstcadeau zonder stekker. Een espressomachine of een spelcomputer is natuurlijk prachtig om te krijgen, maar ze staan hoog op de lijst van apparaten met vermijdbare sluipstroom. Dat zijn apparaten die zelfs stroom verbruiken als ze niet gebruikt worden.

Gebruik led-lampjes in de kerstboom

Waar gloeilampen voor normale verlichting verboden zijn, zijn ze dat voor kerstverlichting nog niet. Kerstverlichting met led-lampjes is echter ongeveer 8 keer zuiniger dan een traditioneel kerstlampjessnoer.

Milieu Centraal raadt aan om in de winkel goed te letten op het vermogen in watt dat op de verpakking wordt vermeld, omdat dat aangeeft hoeveel stroom de verlichting gebruikt. Ook staat er meestal duidelijk op of het om ledverlichting gaat.

Zet je kerstboom soms ook uit

Veel mensen laten de kerstverlichting ook ’s nachts branden, of als ze deur uit gaan. Natuurlijk is het gezellig om wakker te worden of thuis te komen in een huis waar de kerstboom verlicht is, maar het scheelt veel energie als je de lichten uitdoet.

Je zou ook een timer kunnen aanschaffen, waarmee je kunt instellen wanneer de verlichting automatisch aan en uit gaat.

Steek meer kaarsen aan

Tijdens deze donkere winterdagen maken kaarsen het binnen extra gezellig. Het sfeervolle kaarslicht maakt het minderen nodig om grote lampen in huis aan te zetten, waardoor je er ook nog energie mee bespaart. Bovendien geven kaarsen ook warmte af waardoor je de verwarming een graadje lager kunt zetten.

Zet de thermostaat lager bij bezoek

Gasten zijn niet alleen gezellig, ze zorgen ook voor meer warmte in huis. Na wat hapjes en drankjes kan de temperatuur in de kamer al snel oplopen. Je kunt de verwarming dan gerust wat later zetten zonder dat je gasten het merken.

Trek een leuke kersttrui aan

Ook zonder drukte in huis, zou je met elkaar kunnen afspreken om de thermostaat deze maand soms een graadje lager te zetten. Als iedereen lekkere warme sloffen en een dikke foute kersttrui aantrekt, blijft het comfortabel in huis, maar scheelt het toch in stookkosten.

Maak tijd vrij om even kritisch naar je energierekening te kijken

Je hebt de nieuwsberichten van de afgelopen tijd over hogere energieprijzen vast wel meegekregen, maar weet je ook al wat de gevolgen daarvan zijn voor jouw eigen energierekening?

Wat jij het beste kunt doen nu de variabele energietarieven per 1 januari flink omhoog gaan, hangt van jouw huidige contract, financiële situatie en voorkeuren af.

In deze roerige tijden kan het daarom extra lonen om niet zelf de mogelijkheden uit te pluizen, maar dat te laten doen door een partij die de markt goed kent en jouw advies geeft vanuit kennis en expertise. Bij Vanzelf helpen wij je graag.

Je kunt rond de feestdagen vast wel een momentje vrij maken om je bij ons aan te melden. Het is zó gebeurd. Zodra je bij ons bent ingeschreven gaan wij – kosteloos – voor je op zoek naar de energieovereenkomst die het beste bij jouw wensen past. En op het moment dat dit contract afloopt gaan we automatisch opnieuw voor je op zoek. Zo nemen we jouw energiezaken voortaan uit handen zodat jij tijd over houdt voor leukere dingen. Ook nu. Juist nu.

Fijne feestdagen alvast!

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.