Vanzelf logo

Bespaar direct met zonnepanelen

Haal je energie uit de zon met zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak kun je zelf duurzame energie opwekken en gebruiken. Zo ben je groen bezig en bespaar je geld.

Wij zochten voor je uit wat er allemaal op je af komt wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen. Hiervoor werken wij samen met een partner die ook onafhankelijk is én specialistische kennis in huis heeft. Zodat jij met een gerust gevoel kunt investeren in zonnepanelen en vervolgens besparen op je maandlasten. Ook draag je zo bij aan een beter klimaat.

zonnepanelen

Duurzame samenwerking

Wij bij vanzelf helpen je graag aan een passend energiecontract. Het kiezen van de juiste zonnepanelen is echt werk voor een erkende specialist. Daarom neemt onze partner CompareMySolar het proces van ons over. CompareMySolar is een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met lokale bedrijven die de zonnepanelen op jouw dak plaatsen. Op hun website vind je het aanbod van lokale installateurs (bij jou in de buurt) die je kunnen helpen met het aanschaffen en installeren van de zonnepanelen.

Onze samenwerking is belangrijk voor het creëren van een duurzame toekomst. We helpen consumenten bij het realiseren van hun duurzame ambities.

Voordelen zonnepanelen

Milieubewust: het voordeel van zonnepanelen installeren is de schone energie die je ermee opwekt. Bij het opwekken komt er geen CO2 vrij.

Bespaar op je energiekosten: wanneer je zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van de stroom van je energieleverancier. Simpelweg omdat je jouw eigen energie opwekt en gebruikt. Op die manier word je energieverbruik structureel lager. Met het opwekken van je eigen energie via zonnepanelen bespaar je automatisch op je energiekosten.

De salderingsregeling: elektriciteit die jij hebt opgewekt maar niet hoeft te gebruiken mag je terugleveren aan het net en daar krijg je een vergoeding voor. In de lente en/of in de zomer kan het voorkomen dat je meer opwekt dan verbruikt. Dit lever je dan terug aan het net én daar krijg je een vergoeding voor.

zonnepanelen kopen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen installeer je op het dak van je huis. Zonnepanelen vangen zonnestralen op. Als de zonnestralen het zonnepaneel bereikt hebben, wordt er spanning opgewekt. Deze spanning wordt door het zonnepaneel omgezet naar elektriciteit. Deze elektriciteit gaat naar de omvormer. De omvormer zet de gelijkspanning om in wisselspanning. En zo kan je de elektriciteit gebruiken. Kijk hier naar een uitgebreide instructie voor het zelf aanleggen van zonnepanelen.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de volgende factoren: je locatie, het vermogen van je zonnepanelen en het aantal zonnepanelen of oppervlakte. De verwachte opbrengst van zonnepanelen bereken je zo.

Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek X 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh / gedeeld door 365 dagen

besparen

Wat kosten zonnepanelen

De kosten voor een zonnepaneel per Wattpiek inclusief omvormer en installatie ligt rond de 1,35 euro. Het installeren van 10 zonnepanelen in 2021 kost ongeveer 4.200 euro (exclusief btw).

Wil jij weten welke zonnepanelen goed zijn voor jouw huishouden? Ga naar Comparemysolar.nl en vindt de beste zonnepanelen voor jouw woning!

Zonnepanelen en je energiecontract

Met zonnepanelen investeer je in een beter milieu. Zo ben je hartstikke groen bezig en bespaar je geld, want je bespaart namelijk direct op je energierekening.

Maar sluit je huidige energiecontract hier nog wel op aan? Is je huidige energieleverancier wel zo duurzaam, en hoe zit het met het terugleveringstarief?

Ook als je zonnepanelen hebt, loont het om de energieprijzen goed in de gaten te houden. En net zoals bij het opwekken van je stroom met je zonnepanelen hoef je hier niks voor te doen, want dat kunnen wij voor je doen.

Zoek het beste energiecontract dat past bij je zonnepanelen

Ontdek binnen enkele seconde wat jouw zonnepanelen en gekozen energiecontract kunnen opleveren.

Liever een persoonlijk gesprek met een vakkundig expert?

Ook handig om te weten over zonnepanelen.

Dat ligt aan twee dingen: De hoeveelheid stroom je verbruikt per jaar en de hoeveelheid stroom je zonnepanelen opleveren. Je rekent het uit met de formule: (gewenste opbrengst in KWh X 1,1) gedeeld door (het vermogen van zonnepanelen in Wattpiek) een standaard zonnepaneel (6 bij 10 zonnecellen, paneel formaat 1 meter bij 1.65 meter) levert gemiddeld 350 wattpiek. Stel dat de gewenste jaarlijkse opbrengst 2000 kWh is, dan bereken je: 2000 X 1,1 = 2200 / 350 = 6,3 Het advies is dan om 6 á 7 zonnepanelen te nemen. Hoeveel Wattpiek je zonnepanelen opleveren ligt natuurlijk ook aan de plaatsing. In de lente en zomer gaan de gemiddelde opbrengsten van je zonnepanelen omhoog. Bij Milieu Centraal kan je gemakkelijk zien hoeveel jouw huis kan besparen met zonnepanelen

Als je zonnepanelen installeert kan je de panelen het best naar het zuiden laten richten. Dan lever je zonnepanelen het efficiëntst. Je moet met veel factoren rekening houden als je zonnepanelen installeert. Kijk goed welke delen van je dak geschikt zijn. Als er schaduw op de zonnepanelen komt leveren ze minder. Ze moeten ook niet aan de rand van het dak geplaatst worden in verband met eventuele stormen kan dat problemen veroorzaken.

Als je met 100% zekerheid en veiligheid je zonnepanelen wilt installeren is een installatiebedrijf inhuren de veiligste optie. De meeste zonnepanelen installateurs maken een legplan en leggen de zonnepanelen pas als jij akkoord gaat met het plan van aanpak. Om lagere opbrengst en onveilige situaties te voorkomen is een vakkundige installateur inhuren dus essentieel.

Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet salderen. Je levert stroom terug aan het net. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert.

Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.

Met de huidige salderingsregeling kan je jouw energieverbruik op jaarbasis verrekenen met de opgewekte energie uit jouw zonnepanelen. Dit heet salderen. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%. In 2023 mag je nog maar 91% opgewekte stroom salderen en uiteindelijk 0% in 2031. Je blijft wel altijd recht hebben op je terugleververgoeding.

Let op! Het afbouwen van de salderingsregeling is nog een voorstel. De regeling is nog niet officieel goedgekeurd en kan nog veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat de afbouw in 2024 begint in plaats van 2023

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Het is echter wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op eventueel vuil dat is achtergebleven, zoals bladeren of stof.

Wil jij ook gebruik maken van groene energie?
Kijk dan hier welk groen aanbod er beschikbaar is.

Laat je e-mailadres achter

Vul hier je naam en e-mailadres in en we bellen je zo snel mogelijk terug. Samen zullen we de opties doornemen wat voor jou het meest gunstig is.

Dit gebeurt er met jouw gegevens

Wij houden jouw gegevens privé. Bij Vanzelf staan privacy en de veiligheid van jouw gegevens hoog in het vaandel. We doen er alles aan om jouw gegevens privé te houden. Wij zullen wel persoonlijke gegevens aan je moeten vragen om jouw aanvraag goed te kunnen verwerken. Welke gegevens wij van jouw nodig hebben en waarom kun je lezen in onze privacy verklaring. We hebben in onze privacy verklaring alles uiteen gezet zodat je kunt zien welke gegevens we van jouw nodig hebben en waarom. Ook kun je lezen hoelang we die gegevens bewaren en wie er toegang heeft tot jouw gegevens.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.