Vanzelf logo

Bespaar door te isoleren

Wij willen je graag helpen met het verlagen van je energierekening. Een goede stap om te besparen op energiekosten is het laten isoleren van je woning.

Een huis dat in koude periodes warmte goed vast kan houden gebruikt aanzienlijk minder gas. Die besparing zie je weer terug op je energierekening. Je huis isoleren is daarom niet alleen effectief maar ook duurzaam.

Er zijn verschillende soorten manieren om je woning te isoleren. Alle methodes hebben voordelen en een bijbehorend kostenplaatje. Wij vertellen je op deze pagina alles over isolatie en de verschillende vormen van isolatie.

Duurzaam isoleren

Wat is isoleren?

Als je ervoor kiest om je huis te isoleren zorg je ervoor dat de warmte in je huis niet ontsnapt. Warmte in je huis wordt via buitenwanden naar buiten geleid. Dit zorgt ervoor dat de warmte die jij creëert met je verwarming naar buiten verdwijnt. Om dit te voorkomen moet de warmte-uitwisseling binnen buiten en binnen verstoord worden. Dit wordt ook wel isoleren genoemd.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie isoleer je het huis via de muren. Een spouwmuur heeft 3 delen: een buitenmuur, een binnenmuur en de spouw (de ruimte ertussen). Bijna elke woning die na 1930 gebouwd is heeft een spouwmuur die gevuld kan worden met isolerend materiaal.

Als je niet zeker weet of je huis een spouwmuur heeft kan je dit via de bouwtekening opzoeken. Heb je die niet? Meet dan de dikte van de muur naast je deur. Als de muur dikker is dan 25 centimeter, is er een spouwmuur aanwezig.

spouwmuur isolatie
isolatie dak

Dak isoleren

Je dak verliest veel warmte als het huis niet goed is geïsoleerd. Warmte stijgt omhoog en als je dak niet goed geïsoleerd is zorgt het voor enorme energieverspilling. De meeste daken in Nederland zijn matig geïsoleerd. Je dak isoleren hoeft niet altijd door vakmannen gedaan te worden. Milieu Centraal heeft een handleiding gemaakt om zelf aan de slag te gaan met het isoleren van een schuin dak. Platte daken moet je wel altijd laten isoleren door een vakman. Wil jij weten hoeveel geld je bespaart met het isoleren van je dak? Milieu Centraal heeft een overzicht gemaakt hoeveel bespaart kan worden met het isoleren van alle soorten daken.

Vloer en bodem isoleren

Door je vloer of bodem te isoleren verbruik je jaarlijks veel minder energie om je huis te verwarmen. Ook gaat je wooncomfort omhoog! Wat is het verschil?

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de vloer aan geplaatst. Dit kan zowel aan de onderkant als bovenkant van de vloer.

In het geval van bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. 

vloer-isoleren
isoleren-dubbel-glas

Dubbel glas

Je kan je huis ook isoleren met het aanleggen van dubbel glas. Dubbelglas bestaat uit minimaal twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Op die manier ontstaat er een isolerende ruimte tussen de glasplaten. Dit wordt de spouw genoemd.

In de spouw komt droge lucht of een inert gas te zitten. Dit zorgt ervoor dat de warmte er minder makkelijk doorheen kan. Isolerend dubbelglas wordt ook wel Thermopane genoemd. Door gebruik te maken van dubbelglas wordt de warmte beter binnen de woning gehouden en wordt er minder energie verspild.

Voordelig isoleren

Isoleren hoeft niet altijd veel geld te kosten. Er zijn ook mogelijkheden om je huis zelf te isoleren. Je kan bijvoorbeeld zelf de naden en kieren in je huis opzoeken en dicht kitten. Als alle naden en kieren in je huis dicht zijn, kan de verwarming ook een graadje lager. In een gemiddelde hoekwoning scheelt dat bij elkaar zo’n 170 euro per jaar!

Je kan ook een huizenfluisteraar inhuren die precies uitzoekt waar de plekken in je woning zitten die beter geïsoleerd moeten worden. De huizenfluisteraar verkent je huis en laat zien waar jij de meeste warmte verliest. Zo weet je waar jij het beste kan beginnen met isoleren.

Ook handig om te weten over isoleren.

Je huis isoleren kan op verschillende plekken met verschillende materialen. De kosten zijn dus afhankelijk van welke isolatievorm je kiest. Hieronder zie je een overzicht van verschillende manieren van isolatie en wat het kan kosten:

Soort isolatie Gemiddelde prijs inclusief plaatsing en btw
Spouwmuurisolatie € 8 – € 25 per m2
Dakisolatie € 20 – € 100 per m2
Vloerisolatie € 25 – € 50 per m2
Gevelisolatie € 20 – € 130 per m2

Isolatie zorgt ervoor dat warmte of koelte beter binnen of buiten gehouden word in je woning. In huizen waar niet goed geïsoleerd is ontsnapt vaak warmte waardoor je meer moet stoken om je huis warm te houden. Een goed geïsoleerd huis bespaart veel kosten

Van alle soorten isolatie levert spouwmuurisolatie het hoogste rendement op. Een goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 gas per m2. Dat maakt de terugverdientijd ongeveer 4 jaar.

Met isoleren van je huis en de service van Vanzelf, verdien je de investering vanzelf terug.
Kijk daarom meteen of jij kunt besparen op energie.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.