Vanzelf logo

De voordelen van een thuisbatterij voor zonne-energie

Door het hoge aantal zonnepanelen in ons land, loopt het elektriciteitsnet tegen zijn grenzen aan en wordt de roep om energieopslag steeds luider. Energie kan opgeslagen worden met behulp van waterstof, grote batterijen of een thuisbatterij.
Thuisbatterij

De voordelen van een thuisbatterij voor zonne-energie
Door het hoge aantal zonnepanelen in ons land, loopt het elektriciteitsnet tegen zijn grenzen aan en wordt de roep om energieopslag steeds luider. Energie kan opgeslagen worden met behulp van waterstof, grote batterijen of een thuisbatterij.
Die thuisbatterijen, die ook wel thuisaccu’s worden genoemd – zijn voor huiseigenaren met zonnepanelen een interessante optie. Helemaal nu de salderingsregeling – de regeling dat consumenten een vergoeding krijgen voor de extra stroom die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet – op de schop ligt.

Maar wat zijn die thuisbatterijen precies en wat houdt de subsidie voor deze batterijen die regeringspartijen VVD en ChristenUnie willen invoeren precies in? Wij leggen het uit.

Hoe werkt de thuisbatterij?

Een thuisaccu wordt doorgaans tussen de omvormer en de groepenkast geplaatst. De zonnepanelen wekken stroom op en als deze meer stroom opwekken dan je nodig hebt, wordt de thuisbatterij gevuld. Op de momenten dat de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken – bijvoorbeeld ’s avonds – wordt de woning mede gevoed vanuit de thuisbatterij.
Pas wanneer de thuisaccu leeg is, zal weer stroom van het energienet worden gehaald. Hierdoor zou het kunnen dat je, in de lente en in de zomer met veel zonuren, onafhankelijk van het elektriciteitsnet bent.

Subsidie thuisbatterij

Een gemiddelde thuisbatterij kost tussen de 5000 en 7000 euro. Die hoge aanschafprijs is voor veel mensen reden om het accusysteem niet aan te schaffen. Regeringspartijen ChristenUnie en VVD hebben nu dus echter plannen bekendgemaakt voor een subsidie van 30 procent op de thuisbatterij, wat kopers een voordeel op kan leveren tot 2100 euro.
De regeringspartijen willen dat de subsidie voor de thuisbatterij volgend jaar wordt ingevoerd. Dat is precies op het moment dat begonnen wordt met het afbouwen van de salderingsregeling. Die regeling zorgt er nu dus voor dat mensen die stroom van hun zonnepanelen terugleveren aan het energienet een vergoeding krijgen. Vanaf 2023 neemt de saldering echter elk jaar met 9 procent af. En vanaf 2031 krijg je geen extra geld meer voor de teruglevering van stroom.
De partijen vinden dat energieleveranciers moeten samenwerken met aanbieders van zonnepanelen, zodat mensen die zonnepanelen kopen, meteen een thuisbatterij krijgen aangeboden. Iedereen die al zonnepanelen heeft, zou de komende jaren een aanbod van zijn energieleverancier moeten krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij.
In Duitsland en België bestaan al soortgelijke subsidieregelingen voor thuisaccu. Tegenover RTL-nieuws verklaarde ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis dat de regelingen daar een groot succes zijn. Bij onze Oosterburen hebben inmiddels zo’n 500.000 mensen een thuisbatterij om de extra stroom van hun zonnepanelen op te slaan.

Waterstof thuisbatterij

Het is sinds 2021 ook al mogelijk om energie op te slaan met een waterstof thuisbatterij. Energieopslag met een waterstof thuisbatterij is veilig en goed voor het milieu. Waterstof komt voor in 70% van alle materie op aarde en kan dus overal gewonnen worden.

De prijs voor een waterstof thuisbatterij is nog wel heel hoog: ongeveer 28.000 euro. In 2022 gaat het productieaantal omhoog en zal de prijs met ruim 4.000 euro naar beneden gaan.

Voordelige stroom met een thuisaccu

Ook met een thuisaccu zijn huiseigenaren – in ieder geval in de donkere wintermaanden – nog afhankelijk van het elektriciteitsnet. Om zeker te weten dat je niet te veel voor die stroom betaalt, is het belangrijk om verzekerd te zijn van de beste energieovereenkomst op basis van jouw situatie en voorkeuren.
Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je gratis aanmelden bij Vanzelf. Wij gaan vervolgens op zoek naar het energiecontract dat het beste bij jou past. En dat doen we niet eenmalig. We gaan een duurzame relatie met elkaar aan: als jouw eerste contract via ons afloopt gaan we automatisch voor je op zoek naar een nieuwe overeenkomst.
Zo bespaar je op je energie en houd je ook nog tijd over voor de leuke dingen in het leven.

 

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.