Duurzame energie:
Windenergie

Wij willen je graag helpen met het verlagen van je energierekening. Een goede stap om te besparen op energiekosten is door gebruik te maken van windenergie.

Windenergie is een onuitputbare en schone vorm van energie. Met behulp van windmolens kan de energie van de wind opgevangen worden en omgezet worden in bruikbare stroom. Het is een milieuvriendelijk schoon alternatief.

windenergie

Hoe werkt windenergie?

Door de wind gaan de wieken ook wel rotorbladen genoemd van de windmolen draaien. Daardoor wordt er energie opgewekt. In de binnenkant van de windmolen zet de generator de opgewekte energie om in wisselstroom. Daarna zorgt de transformator ervoor dat de wisselstroom omgezet wordt in hoogspanning. De opgewekte energie wordt vervolgens via kabels in de mast getransporteerd naar het elektriciteitsnet voor gebruik.

Hoe kan windenergie opgevangen worden

Windenergie wordt opgewekt met windturbines die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Een windturbine bestaat grofweg uit drie onderdelen: de draaiende rotor met de rotorbladen, de gondel en de mast.

De rotorbladen, ofwel wieken, van de turbine worden door de wind omhoog geduwd, waardoor een roterende beweging ontstaat. Door middel van een generator wordt deze beweging omgezet in elektriciteit.

windenergie
Groene energie

Wat zijn voordelen van windenergie?

  • Windmolens produceren geen CO2. Overstappen op windenergie helpt om klimaatverandering tegen te gaan.
  • Windenergie raakt nooit op. Het is er altijd. 
  • Windenergie is een van de goedkoopste vormen van energie.

Ook handig om te weten over windenergie.

Een windmolen (windturbine) heeft wieken. Deze wieken, ook wel rotorbladen genoemd, laten een generator draaien, een soort dynamo. De generator zet de draaiende beweging van de wieken om in elektrische stroom.
Een moderne windmolen heeft een vermogen van ongeveer 3 MW en levert per jaar ongeveer 6.6 miljoen KWh. Eén molen levert stroom voor 2000 huishoudens. Of kan 350 sportvelden verlichten of meer dan 100 kermissen laten draaien.

Windmolens staan soms stil, bijvoorbeeld als het niet waait of voor onderhoud. Maar Nederland is een echt windland: de molens leveren 80% van de tijd schone stroom.

Vind jij het belangrijk om gebruik te maken van duurzame energie? 
Kijk dan meteen welk aanbod er is en of jij met groene energie kunt besparen.