Vanzelf logo

De energietarieven

Energie is een eerste levensbehoefte. Daarom zijn de energieprijzen in Nederland van belang voor elk huishouden. Wij bij Vanzelf snappen dat jij graag op de hoogte wordt gehouden van wat er gebeurt met de energieprijzen en hoe je hier het best mee om kan gaan. Op deze pagina leggen we je alles uit over de energietarieven.
uitleg energierekening

Energiebelasting

Er zijn 2 belastingen op energierekening: energiebelasting en opslag duurzame energie. De energiebelasting word berekend over je verbruik en is dus afhankelijk van je verbruik. Over de hele energiebelasting betaal je ook nog 21% btw. Op deze pagina geven we meer informatie over de energiebelasting.

Lees meer over energietarieven »
uitleg-energie-berekenen

Energiekosten berekenen

Je energierekening is opgebouwd uit verschillende onderdelen: leveringskosten, netwerkkosten en belastingen. Deze kostenposten vind je terug op je energierekening, ook wel de jaarrekening genoemd. Niet op al deze onderdelen heb je invloed en kan je dus zelf bepalen. Lees er alles over op deze pagina.

Lees meer over energietarieven »
uitleg gasprijs

Gasprijs

De gasprijs bestaat uit het kale gastarief, energiebelasting en de ODE (opslag duurzame energie). De kale gasprijzen zijn de prijzen die het meest variëren. Op deze pagina informeren wij over de ontwikkeling van de gasprijs en hoe jij hier het best op kan voorbereiden.

Lees meer over energietarieven »
uitleg netbeheerkosten

Netbeheerkosten

Om energie naar je huis te krijgen betaal je netbeheerkosten. Netbeheerkosten worden ook wel transportkosten genoemd. Deze kosten betaal je aan de energieleverancier. De leverancier betaald deze kosten dan aan de netbeheerder. Op deze pagina vind je waar netbeheerkosten uit zijn opgebouwd.

Lees meer over energietarieven »
uitleg stroomprijs

Stroomprijs

Een van de onderdelen van je energierekening is de stroomprijs. De prijs voor stroom word per kWh (kilo Watt uur) berekend. De stroomprijs is lager dan de prijs voor gas. Daarom zullen de gasprijzen vaak hoger zijn. Op deze pagina geven we meer informatie over de stroomprijs.

Lees meer over energietarieven »

De energietarieven

Energie, jouw energiecontract en ook de energietarieven kunnen onduidelijk zijn. Wij willen je graag meer uitleg geven over hoe je energierekening is opgebouwd. Ook plaatsen we regelmatig nieuwe blogs met uitleg over de ontwikkeling van de stroom- en gasprijzen. Heb je een vraag waar je nog geen antwoord op terugvindt? Stuur ons een berichtje en wij zoeken het voor je uit!

Wil je ondertussen veel liever met andere zaken bezig zijn, dan je energierekening? Als je je eenmalig bij ons inschrijft dan zorgen wij elk jaar voor een gunstig energiecontract. Zo zorgen we ervoor dat je altijd weet waar je aan toe bent en ga niet mee met de wisselende variabele energietarieven in de markt. 

Wil je je inschrijven en kijken welke energietarieven er op dit moment gelden?
Kijk dan meteen welke energieleverancier het beste bij jou past.

Meer over de energietarieven

De energietarieven (energieprijzen) zijn de tarieven die je betaalt om van gas en stroom voorzien te zijn. De energietarieven bestaan voornamelijk uit de gas en stroomprijs. Daarnaast heb je nog leveringskosten, overheidsheffingen en btw. Wat jij moet betalen voor gas en stroom hangt af van marktontwikkelingen en wat voor soort energiecontract je hebt.

De prijzen voor energie zijn in 2021 en 2022 enorm gestegen. Vooral de gasprijs is gestegen, maar de stroomprijs stijgt ook hard. Als de gasprijs stijgt zal de stroomprijs ook stijgen. Dit komt omdat veel stroom opgewekt word in energiecentrales waar aardgas als energiebron word gebruikt.

De stijging van de energietarieven in 2021 heeft meerdere oorzaken: Een strenge winter, meer vraag naar gas uit Azië, een minder grote gasvoorraad in Nederland etc. In 2022 stijgen de gasprijzen vooral door de ontwikkelingen tussen Rusland en Oekraïne. Een groot deel van Europa is sterk afhankelijk van Russisch olie en gas.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.