Vanzelf logo

Warmtepomp

Wij willen je graag helpen met het verlagen van je energierekening. Een goede stap om te besparen op energiekosten is het plaatsen van een warmtepomp.

Een huis die is voorzien van een warmtepomp gebruikt aanzienlijk minder gas. Die besparing zie je weer terug op je energierekening. Je huis voorzien van een warmtepomp is daarom niet alleen effectief maar ook duurzaam.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Alle methodes hebben zo’n zijn voordelen / nadelen en een bijbehorend kostenplaatje. Wij vertellen je op deze pagina alles over de verschillende warmtepompen en toepassingen.

warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet het om in warmte. Die warmte kan je gebruiken voor je warm water en verwarming. De warmtepomp gebruikt hierbij geen aardgas. Een warmtepomp is dus een duurzame investering die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Je hebt drie soorten warmtepompen: hybride warmtepomp, een ventilatie warmtepomp en een volledige warmtepomp.

Soorten warmtepompen

Hybride warmtepomp:
Een hybride warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met je hr-ketel op gas. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Als de buitenlucht te koud is springt je hr-ketel bij. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige elektrische warmtepomp. Het is goed voor het milieu. Je CO2-uitstoot reduceer je met 25%. Ook al stap je met een hybride warmtepomp niet volledig van het gas.

Ventilatie warmtepomp:
Een ventilatiewarmtepomp haalt warme lucht uit de ventilatielucht. Vaak kan je niet je hele huis ermee verwarmen. Een ventilatiewarmtepomp is vaak een aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie.

Volledige warmtepomp:
Als je een volledige warmtepomp aanschaft, kan je hr-ketel de deur uit. De volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water in je hele huis. Je hebt meerdere soorten warmtepompen die de warmte uit verschillende bronnen halen. De warmte wordt uit de lucht, bodem of grondwater gehaald. Daarvan wordt een bruikbare temperatuur gemaakt. Met een volledige warmtepomp reduceer je de CO2-uitstoot voor verwarming met 25 tot 45%. Verder zorgt het voor een lagere energierekening.

warmtepomp
besparen

Wat kost een warmtepomp?

Hybride warmtepomp:
De prijs voor een hybride warmtepomp exclusief cv-ketel ligt tussen de 3.600 en 4.600 euro. Een hybride warmtepomp kost tussen de 4.700 en 6.700 euro. Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp kan je een subsidie verwachting van minimaal 1.500 euro.

Ventilatie warmtepomp:
Een ventilatiewarmtepomp kost zonder hr-ketel 2.500 tot 4.700 euro inclusief installatie. Voor de aanschaf van een ventilatiewarmtepomp kan je een subsidie van 1250 euro verwachten. Als de ventilatiewarmtepomp heel zuinig is krijg je 300 euro extra aan subsidie

Volledige warmtepomp:
Bij aanschaf van een volledige warmtepomp die warmte uit de lucht haalt zijn de kosten 6.500 tot 14.000 euro inclusief installatie en btw. Een warmtepomp die de warmte uit de bodem haalt kost tussen de 8.500 en 19.500 euro.

Je kan ervoor kiezen om een LTV aan te leggen. Een LTV is een vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. De kosten hiervan zijn 2.500 euro.

Ook hiervoor kan je een subsidie verwachten tussen de 1.300 en 3.400 euro.

Duurzamer leven

Met een warmtepomp kan je veel besparen op gas. Dit is goed voor je portemonnee en het helpt met het verminderen van de CO2-uitstoot. Wil je meer lezen over duurzame alternatieven? Wij hebben een pagina waar wij advies geven over duurzame energie. Besparen op gas en stroom in combinatie met het laag houden van je energierekening. Klik hier om naar ons duurzaam energieadvies pagina te gaan.

energierekening-uitgelegd

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Iedere woning is geschikt of kan voorbereid worden op het gebruik van een warmtepomp. Uiteraard zal dat voor de ene woning makkelijker en goedkoper zijn dan de andere. Dit heeft te maken met de huidige staat van de woning. Een nieuwbouwwoning met vloerverwarming is tegen relatief weinig kosten geschikt gemaakt. Voor een oudere woning zijn er vaak aanvullende isolatiemaatregelen en aanpassing op het verwarmingssysteem nodig.  De belangrijkste factoren die invloed hebben op een goede werking van een warmtepomp:

  1. Hoe goed is de woning geïsoleerd?
  2. Hoe wordt de woning geventileerd?
  3. Hoe wordt de woning verwarmd?

Handig om te weten over warmtepompen.

Ja een warmtepomp kan verwarmen en koelen.
Ja, een warmtepomp verwarmt ook kraanwater voor de keuken en badkamer, alleen heb je dan wel een voorraadvat nodig (zoals een boiler).

De overheid stimuleert toepassing van warmtepompen door het verstrekken van ISDE subsidies. Kijk voor actuele informatie op de website van de overheid.

Met een warmtepomp in je huis en de service van Vanzelf, verdien je de investering vanzelf terug.
Kijk daarom meteen of jij kunt besparen.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.