Vanzelf logo

Woning verduurzamen? Het is duurzame dinsdag

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Op deze eerste dinsdag van september krijgen duurzame ideeën en initiatieven sinds 2004 een podium in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. Vanuit duurzame Dinsdag ontstaan er genoeg ideeën en initiatieven om je woning te verduurzamen. 
woning verduurzamen

De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. Hiermee wordt het verduurzamen van je woning makkelijker gemaakt.

Wij maken van deze extra focus op duurzaamheid gebruik om wat dieper in te gaan op duurzaam wonen. Sinds het kabinet heeft besloten dat in 2050 alle woningen in ons land energieneutraal moeten zijn is dat onderwerp voor iedereen relevant geworden. Om die reden is het slim om nu al te kijken naar het verduurzamen van jouw woning. Wil jij weten wat jij nu al kunt doen om je huis te verduurzamen? Wij helpen je met enkele effectieve tips op weg naar een duurzame woning.

Woning verduurzamen met isolatie

Isoleren is de meest voorkomende tip als het om duurzaam wonen gaat.

Woon je in een oud huis (dat vóór 1975 is gebouwd) dan is de kans groot dat jouw woning veel warmte verliest omdat is het gebouwd zonder isolatie in de spouw (de ruimte tussen binnenmuur en buitenmuur). Vroeger waren woningbouwers nog niet zo bezig met het verduurzamen van de woning. Daarom is isoleren een goed begin om je huis te verduurzamen.  Het is eenvoudig en redelijk goedkoop om deze ruimte alsnog te laten vullen met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie gebeurt van buitenaf waardoor de impact om het aan te laten brengen niet heel groot is.

Het aanbrengen van dakisolatie is meestal een iets ingrijpendere aanpassing aan je huis dan spuwmuurisolatie, maar het levert naast energiebesparing veel extra woongenot op. In de winter blijft je huis lekker warm en in de zomer juist lekker koel. 

Vloerisolatie heeft minder effect op  je energiegebruik dan de andere vormen van isolatie omdat een huis relatief weinig warmte verliest via de vloer. Een geïsoleerde vloer voelt wel veel aangenamer aan en je reduceert de tocht in je woning.

Woning verduurzamen met HR++-glas

Oude huizen hebben soms nog enkel glas in de ramen. Door dit te vervangen door HR++-glas dalen je stookkosten en stijgt je woongenot. Ook de stap van dubbel glas naar HR++ glas helpt bij het verduurzamen van je woning omdat dit twee keer zo goed isoleert.

Goede ventilatie

Als je huis goed geïsoleerd is, is goede ventilatie essentieel. Veel huizen zijn voorzien van mechanische ventilatie maar het nadeel daarvan is dat de warme lucht vervangen wordt door koude lucht. Hierdoor gaat veel warmte verloren en dat is niet goed voor het verduurzamen van je huis. Een warmte-terugwin-installatie biedt een eenvoudige oplossing. Deze installatie wordt geplaatst tussen de buis met de uitgaande lucht en de buis met de ingaande lucht. Een warmtewisselaar zorgt er vervolgens voor dat de warmte uit de uitgaande lucht gehaald wordt en in de verse lucht gestopt wordt.

Warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je een goed geïsoleerd huis duurzaam verwarmen met minder aardgas. Zo’n pomp werkt samen met je cv-ketel (die bijspringt als het buiten heel koud is) en is een goede tussenstap naar een gasvrij huis. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt hierdoor met zo’n 20 procent én je energierekening gaat omlaag.

Als je meteen helemaal van het gas af wil, kun je kiezen voor een volledige warmtepomp die werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur. Met een volledige warmtepomp daalt je CO2- uitstoot voor verwarming met wel 30 tot 45 procent.

Verder is je huis verduurzamen op deze manier ook goed voor je portemonnee. De regering keert subsidies uit voor het installeren van een warmtepomp. Let op! Niet alle warmtepompen zijn goedgekeurd voor een subsidie. Kijk op rijksoverheid.nl welke geschikt zijn om jouw huis te verduurzamen.

Zonnepanelen
Met zonnepanelen op je dak ben je eigenlijk je eigen energieleverancier. Zon en wind zijn
essentiële energiebronnen voor het verduurzamen van je huis. Zonnepanelen op je dak is daarom een slimme keuze waarmee je je eigen 100% groene energie opwekt en bijdraagt aan een duurzame wereld.

En daarnaast zijn zonnepanelen ook goed voor je portemonnee. De regering heeft een subsidie voor het verduurzamen van je huis met zonnepanelen. Dit heet de salderingsregeling. Je energierekening wordt een stuk lager omdat je je eigen stroom opwekt. Dit wordt gecompenseerd met jouw verbruik. Op die manier kun je de investering al binnen een paar jaar terugverdienen. Door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom ben je ook nog eens minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen.

Heb jij nog geen zonnepanelen maar overweeg je het wel? In In dit blog gaan we dieper in op het advies over zonnepanelen

Zonneboiler

Je kunt de eindeloze energie van de zon ook gebruiken voor een zonneboiler-systeem. Dit systeem – dat bestaat uit een zonnecollector op je dak en een voorraadvat in je huis – gebruikt de oneindige  energie van de zon niet om elektriciteit op te wekken maar om water te verwarmen voor je verwarming of douche. Hiermee kan je besparen op je gasverbruik

KLEINE INGREPEN OM JE HUIS TE VERDUURZAMEN

Bovenstaande suggesties vereisen flink wat aanpassingen aan je woning en hoewel er voor veel duurzame ingrepen subsidies beschikbaar zijn,  is dat niet voor iedereen weggelegd. Zit je in een situatie waarom grote duurzame ingrepen er (even) niet inzitten dan zijn er ook kleinere aanpassingen die je kunt  doen op weg naar een klimaat neutrale woning:

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Kleine slimmigheidjes kunnen je helpen om energie te besparen en duurzamer te wonen. Je kunt dit apparaat bijvoorbeeld op afstand bedienen en hoeft niet meer zelf de klok te programmeren. Sommige slimme thermostaten kunnen inzicht geven in je energieverbruik door automatisch de meterstanden van jouw slimme meter uit te lezen.

Ledlampen

Ja ledlampen kosten meer dan gloeilampen, maar ze gaan veel langer mee dus uiteindelijk ben je goedkoper uit en het helpt met het verduurzamen van je woning. Bovendien gebruiken ze 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Een goede duurzame tip is dan ook om de lampen in je huis te vervangen door ledverlichting. En dat ze zulk ongezellig licht geven is geen excuus meer want tegenwoordig is er voor bijna iedere ouderwetse lampsoort wel een duurzaam alternatief op de markt.

Groene energie

Ook als je geen eigen zonnepanelen hebt, kun je gebruikmaken van zonne– en windenergie. En door te kiezen voor een energieleverancier die 100% Nederlandse groene stroom garandeert, draag je meteen bij aan een duurzame energievoorziening in ons land. Hoe groter de vraag daarnaar, hoe meer er geïnvesteerd zal worden in lokale wind- en zonneparken en hoe minder we uiteindelijk een beroep hoeven te doen op grijze stroom of gas.

Met de groene stroom checker kun je makkelijk de herkomst van duurzame stroom controleren zonder alle websites van de verschillende leveranciers in ons land één voor één na te hoeven gaan.

Overweeg je om over te stappen naar een groene leverancier? Bij Vanzelf maken we overstappen makkelijk door jou het overstapproces uit handen te nemen. Je kunt bij jouw aanmelding aangeven dat je voor groene stroom wilt gaan.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.