Vanzelf logo

Energiebelasting voor energie zakelijk

Met een zakelijk energiecontract, betaal je ook energiebelasting. Je betaalt energiebelasting als je bedrijf aardgas en/of elektriciteit verbruikt. De energiebelasting betaal je aan de energieleverancier waar jouw bedrijf de zakelijke energie afneemt. De energieleverancier draagt de energiebelasting af aan de belastingdienst. De tarieven voor zakelijke energiebelasting vind je terug op de site van de belastingdienst.

Voer je verbruik in:

Totaal vermindering energiebelasting:

2021 2022 * Verschil
Energiebelasting elektriciteit €  €  € 
Energiebelasting gas €  €  € 
Teruggave energiebelasting € - € - € -
Totaal €  €  € 
* Dit zijn de tarieven van de overheid, onder voorbehoud van wijzigingen.

Uitleg energiebelastingen zakelijk

Moet ik kiezen voor zakelijke of privé-energie?

Als ondernemer mag je gebruik maken van zakelijke energie. Maar wat is goedkoper, zakelijke energie of particuliere energie?

Veel ondernemers denken dat zakelijke energie goedkoper is. Maar dit komt omdat het maandbedrag zonder btw word weergegeven. Daardoor lijkt het lager dan particulier, terwijl zakelijke tarieven meestal hoger zijn.

Let goed op de verschillende voorwaarden tussen een consumenten of een zakelijk contract

  • Een zakelijk energiecontract heeft niet altijd 14 dagen bedenktijd.
  • Zakelijke energiecontracten hebben een vaste looptijd, dit kan niet stilzwijgend worden verlengd op voorwaarde dat er iets anders is overeengekomen.
  • Opzegboetes zijn voor zakelijke klanten significant hoger (15% van de resterende contractwaarde of het verschil tussen de waarde van dit contract op basis van de marktprijs op het moment van beëindigen en de resterende waarde van dit contract, plus een administratieve vergoeding van maximaal 50 euro per aansluiting).

Overheidsmaatregelen tegen de stijgende energieprijzen in 2022

De energiebelasting word in 2022 voor zowel zakelijke als particuliere afnemers verminderd. Dit doet de overheid ter compensatie voor de stijgende energieprijzen. Hiermee willen ze voorkomen dat huishoudens en mkb-bedrijven in de problemen komen door een te hoge energierekening.

Vind een zakelijke energiecontract met de hulp van Vanzelf

Wil je zeker weten dat jij de beste energiedeal krijgt voor jouw onderneming? Meld je aan bij Vanzelf en wij gaan kosteloos op zoek naar een zakelijk energiecontract die het beste bij jouw onderneming past!

Wil je meer weten over het onderwerp energiebelasting en wat dit betekent voor jou?
Lees het blog: “De energiebelasting wordt verlaagd in 2022“.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.