Vanzelf logo

De stroomprijs

Een van de onderdelen van je energierekening is de stroomprijs. De prijs voor stroom wordt per kWh (kilo Watt uur) berekend. De stroomprijs is lager dan de prijs voor gas. In 2021 schommelt de gemiddelde prijs per kWh tussen de 0,21 en 0,23 cent. Maar de exacte kWh-prijs hangt af van het stroomverbruik van jouw woning. De hoogte van je stroomverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in je woning en je energielabel. Op het energielabel van je huis staat hoe energiezuinig je woning is. Er zijn 2 momenten in het jaar waarin de stroomprijs veranderd mag worden. Dat is op 1 januari en 1 juli.

Enkel en dubbel tarief

In je energiecontract staat welk tarief u betaald voor jouw elektriciteitsverbruik. Betaal je de hele dag hetzelfde tarief? Dan heb je een enkeltarief. Betaal je in daluren minder? Dan heb je een dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je de gehele dag dezelfde prijs voor stroom. Bij een dubbeltarief betaal je een daltarief tijdens daluren, en een normaaltarief daarbuiten. Het daltarief betaal je ‘s nachts in het weekend en op feestdagen.

Je betaalt het normaaltarief op werkdagen van 07:00 tot 21:00 of 23:00 uur. De meeste plekken begint het daltarief om 23:00 uur. Alleen in Noord-Brabant, Limburg en een aantal gemeentes en dorpen begint het daltarief om 21:00 uur. Hieronder kan je zien welke gemeentes en dorpen dat zijn:

De Kaag, Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, De Zilk, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Langeraar, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwe-Wetering, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud-Ade, Oude Wetering, Papenveer, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Zevenhoven, Zevenhuizen en Zoeterwoude

Wat gaat de stroomprijs doen?

Bij het opwekken van stroom wordt vandaag de dag nog veel aardgas gebruikt. Daarom is de stroomprijs sterk afhankelijk van de gasprijs. Eind 2021 stijgen de prijzen voor gas en stroom ongekend hard.

Naar verwachting gaan de prijzen voor stroom in 2022 opnieuw omhoog. Hierdoor kan jouw energierekening ook stijgen. Wij bij Vanzelf willen ervoor zorgen dat jij zo weinig mogelijk betaald voor je energierekening. Als je bij ons ingeschreven staat, zorgen wij ervoor dat je op het juiste moment de voordeligste energiecontract krijgt voor jou huishouden.

Overstappen naar duurzame energie

We hebben geen invloed op de energietarieven. Om die reden is het interessant om te kijken naar dingen waar we wel invloed op hebben die gunstig zijn. Bijvoorbeeld het klimaat en hoe we daar aan bijdragen met onze woonsituatie. Hoe bewuster wij omgaan met energie en de uitputbare bronnen des te beter dit zal zijn voor iedereen. We geven graag handige tips over het verduurzamen van je woning. Klik hier om naar onze pagina te gaan waar je alles over duurzaam energie advies kan terugvinden.

Uitgelegd

uitleg netbeheerkosten

Netbeheerkosten

Om energie naar je huis te krijgen betaal je netbeheerkosten. Netbeheerkosten worden ook wel transportkosten genoemd. Deze kosten betaal je aan de energieleverancier. De leverancier betaald deze kosten dan aan de netbeheerder. Op deze pagina vind je waar netbeheerkosten uit zijn opgebouwd.

Lees verder over energietarieven »
uitleg-energie-berekenen

Energiekosten berekenen

Je energierekening is opgebouwd uit verschillende onderdelen: leveringskosten, netwerkkosten en belastingen. Deze kostenposten vind je terug op je energierekening, ook wel de jaarrekening genoemd. Niet op al deze onderdelen heb je invloed en kan je dus zelf bepalen. Lees er alles over op deze pagina.

Lees verder over energietarieven »
uitleg gasprijs

Gasprijs

De gasprijs bestaat uit het kale gastarief, energiebelasting en de ODE (opslag duurzame energie). De kale gasprijzen zijn de prijzen die het meest variëren. Op deze pagina informeren wij over de ontwikkeling van de gasprijs en hoe jij hier het best op kan voorbereiden.

Lees verder over energietarieven »

Wil je alles weten over energietarieven en het berekenen daarvan?
Bekijk dan onze alles over energietarieven overzichtspagina.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.