Vanzelf logo

Verandering in energielabel voor woningen

In het nieuwe jaar veranderen de energielabels voor woningen. Wat houdt een energielabel precies in en loont het om er nu nog snel eentje aan te vragen?
energielabel woning

Wie zijn huis verkoopt of verhuurt moet een energielabel kunnen overleggen. Kopers of huurders kunnen daarmee in een oogopslag zien hoe zuinig – of juist niet zuinig – de woning is.

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gekregen dat bij de verkoop van de woning moet worden omgezet in een definitief keurmerk. Dat kan nu nog eenvoudig online maar na 1 januari kan het alleen nog door een controleur in te schakelen.

Wij vertellen je alles wat je moet weten over energielabels voor woningen en leggen uit wat er komend jaar gaat veranderen.

Wat is zo’n energielabel voor woningen precies?

Het label is een instrument dat bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord. De overheid wil ermee stimuleren dat eigenaren hun huis energiezuiniger maken door het bijvoorbeeld beter te isoleren en een zuiniger verwarmingssysteem aan te leggen.

Er zijn 7 klassen: energielabel A is zeer energiezuinig; label G zeer onzuinig.

De klasse wordt bepaald op basis van een rekenmodel. Hierin wordt rekening gehouden met de belangrijkste bouwkundige en installatietechnische gegevens van een woning. Om het energielabel vast te stellen baseert het rekenmodel zich op 10 woningkenmerken:

  1. Bouwjaar van de woning
  2. Woningtype
  3. Soort glas
  4. Gevelisolatie
  5. Dakisolatie
  6. Vloerisolatie
  7. Soort verwarming
  8. Soort voorziening voor warm water
  9. Ventilatiesysteem
  10. Zonnepanelen en zonneboiler

Het energielabel voor woningen is 10 jaar geldig.

Waar bestaat zo’n label uit?

Naast de energieprestatie-indicator (de labelletter) staan op het afschrift van het energielabel ook energiebesparende adviezen voor het desbetreffende woningtype. Hierbij staan ook de indicatieve kosten, baten en rendementen per woningtype vermeld.

Klik hier voor een voorbeeld van een energielabel (PDF)

Wat gaat er veranderen per 1 januari?

De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider en nauwkeuriger wordt. Nu kun je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven en wordt het label op afstand vastgesteld. In het nieuwe jaar ben je voor de aanvraag van een energielabel verplicht om een afspraak te maken met een erkend energieadviseur.

Deze adviseur komt langs om de kenmerken van de woning op te nemen waaronder de afmetingen, de aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en eventuele zonnepanelen. Dit bezoek duurt gemiddeld 1 á 2 uur. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Is het slim om nog snel een energielabel aan te vragen voor het einde van het jaar?

Huiseigenaren die nog dit jaar een energielabel aanvragen kunnen geld besparen. Het online aanvragen van het keurmerk kost hooguit een paar tientjes. Als er na 1 januari een controleur daadwerkelijk langs de woning moet komen, kan die prijs bij een eengezinswoning oplopen tot 190 euro. (Bron: Milieucentraal)

Als je die besparing wel ziet zitten, moet je dus snel zijn. Het huidige energielabel voor woningen kan nog tot en met 31 december worden aangevraagd via de website Energielabel voor woningen. Let op dat dit proces pas officieel start als je een erkend deskundige hebt geselecteerd die de door jou ingevulde gegevens (online) controleert. De gegevens pas op de laatste dag van het jaar invullen, lijkt daarom niet verstandig.

Als het je gelukt is om de aanvraag nog op tijd in te dienen, heb je samen met de deskundige tot 1 april 2021 de tijd om de aanvraag af te ronden zodat het energielabel geregistreerd kan worden. Dit label is dan dus de komende 10 jaar geldig.

Heeft het energielabel invloed op de waarde van een woning?

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg onderzochten in 2008 het prijseffect van energielabels bij de verkoop van een woning. Uit het onderzoek bleek dat woningen voorzien van een A- of B-label gemiddeld 6300 euro extra opleveren bij de verkoop. Koopwoningen met een F- of een G-label worden voor gemiddeld 13.000 euro minder verkocht.

Een hoog energielabel blijkt ook van invloed op de verkooptijd van woningen. Een woning met een A-label wordt 48 dagen sneller verkocht dan gemiddeld. Woningen voorzien van een G-label staan ongeveer 52 dagen langer te koop. De onderzoekers tekenden daarbij wel aan dat het energielabel in de grote steden minder invloed heeft op de verkoopprijs. Daar is de woningmark zó oververhit dat ook de minst duurzame woningen weggaan voor de hoofdprijs.

Een groen energielabel heeft niet alleen invloed op de (ver)koopprijs van een woning; een huis met een A- of B-label scheelt de bewoners fors in energiekosten. Een iets duurder maar zuiniger huis kan op de lange termijn dus voordeliger zijn dan een goedkopere, onzuinige woning.

Het energielabel van je woning beïnvloeden?

Er zijn vooral bij oude woningen genoeg mogelijkheden om je woning te verduurzamen en daar hoeft echt niet altijd een rigoureuze verbouwing aan te pas te komen. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen of dubbel glas. In veel oude huizen ontbreek het ook aan vloer- of gevelisolatie.

Naast een hogere verkoopprijs en lagere energierekening draag je met een goed geïsoleerd en energiezuinig huis natuurlijk ook bij aan een beter milieu. Je woont ook behaaglijk en comfortabel.

En als je dan toch bezig bent met verduurzamen, kijk dan ook even kritisch naar je energiecontract. Als je je aanmeldt bij Vanzelf kun je aangeven dat je duurzaamheid belangrijk vindt en gaan wij op zoek naar het beste groene energiecontract voor jou. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor energie en draag je meteen een steentje bij aan de energietransitie.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.