Vanzelf logo

Van het gas af, hoe werkt een warmtepomp?

Nu we ons door de recente gascrisis bewust zijn geworden van de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt, overwegen steeds meer huiseigenaren om 'van het gas af’ te gaan. De installatie van een warmtepomp is een belangrijke stap richting een gasvrij huis. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk? Wij nemen je mee in de wondere wereld van de warmtepompen.
warmtepomp in huis

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame vervanger voor een cv-ketel op gas. Het apparaat wint warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie waarmee een woning verwarmd kan worden. Het wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem.

Warmtepompen draaien op stroom. Het stroomverbruik in je huis zal dus aanzienlijk stijgen, maar omdat er minder of geen gas meer wordt gebruikt, daalt je CO2-uitstoot met minstens 50%. En wanneer je zelf stroom opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, gaat je uitstoot nog verder omlaag.

Hoe werkt het precies?

Warmtepompen onttrekken dus warmte uit een natuurlijke omgeving. De installatie bestaat doorgaans uit een buitendeel en een binnen-unit. Tussen deze verschillende delen stroomt een koudemiddel, dat met behulp van een compressor wordt rondgepompt. Door dit onder hoge druk te doen neemt de temperatuur toe en die warmte wordt gebruikt voor je woning

Welke verschillende soorten pompen zijn er?

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

1- Een volledig elektrische waterpomp zorgt voor verwarming van je huis én voor warm water uit je kraan. Deze haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar bruikbare temperatuur van.

Deze volledige elektrische warmtepompen moeten gecombineerd worden met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur.

2 – Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Deze installatie haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De pomp werkt meestal samen met je cv-ketel.

3 – Een hybride warmtepomp werkt ook samen met je cv-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp, die de lucht (ventilatie- of buitenlucht) als warmtebron gebruikt, voor het verwarmen van je woning. Alleen voor warm water uit de kraan en voor het verwarmen van het huis tijdens extreem koude dagen wordt de hr-ketel nog gebruikt. In sommige gevallen levert dit type pomp ook een deel van het warme kraanwater.

Een hybride warmtepomp is veruit de meest gebruikte warmtepomp door huishoudens in ons land omdat ie makkelijk toepasbaar is. De installatie kan aan een bestaande cv-ketel gekoppeld worden en zaken als vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren zijn geen randvoorwaarde.

Is elke woning geschikt voor een warmtepomp?

Dat hangt van een aantal zaken af.

Ten eerste moet je er natuurlijk ruimte voor hebben in je huis. Een ventilatiewarmtepomp wordt geplaatst op de plek van de mechanische ventilatiebox dus daar heb je geen extra ruimte voor nodig. Voor een hybride warmtepomp zal in de meeste woningen ook wel ruimte zijn: in de buurt van de cv-ketel komt een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen en de buitenunit – die lijkt op een airco – kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras.

Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt echter doorgaans een voorraadvat voor warm water dat ongeveer zo groot is als een hoge koelkast, waar niet iedereen plek voor heeft in huis. En wie bijvoorbeeld kiest voor een bodem/water warmtepomp – waarbij een buizensysteem in de bodem als warmtebron dient- heeft ook een tuin nodig voor deze bodembron.

Verder is het voor de gebruik van elke warmtepomp belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is en heb je voor een volledige warmtepomp dus een geschikt warmteafgiftesysteem nodig, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren.

De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een speciale test ontwikkeld, waarmee je kunt uitproberen of jouw huis klaar is voor verwarmen op een lage temperatuur. Klik hier voor meer informatie over deze 50-gradentest.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten voor de aanschaf en de installatie van een warmtepomp lopen uiteen van ongeveer €4.000 tot €25.000. Een hybride warmtepomp is doorgaans de voordeligste keuze en de installatie van een grondwater-warmtepomp is het meest prijzig.

Warmtepompen hebben niet veel onderhoud nodig. Je kunt er desondanks voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de installateur om er zeker van dat je het maximale rendement uit de installatie blijft halen.

Krijg je subsidie voor een warmtepomp?

De regering wil huishoudens stimuleren om zoveel mogelijk gasvrij te wonen. De komende drie jaar (2022-2024) wordt het budget voor de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) dan ook verhoogd met 282 miljoen euro. Via deze regeling wordt onder meer subsidie verstrekt voor warmtepompen.

Het subsidiebedrag voor de pompen stijgt in 2022 van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten.

Is een warmtepomp geen optie voor jou?

Bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont of gebruik maakt van stadswarmte? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden om je CO2-uitstoot te verkleinen. In deze eerdere blog deelden we al tips om je gasverbruik in huis te verminderen.

En of je nu wel of niet al toe bent aan aardgasvrij leven; bij Vanzelf kunnen we je helpen aan het energiecontract dat het beste bij jouw huidige situatie past. Nadat je je bij ons hebt ingeschreven en je situatie en voorkeuren hebt doorgegeven, speuren wij de energiemarkt voor je af naar de beste deal voor jou.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.