Vanzelf logo
Energiecollectief

Samen sta je sterker. Vanuit die gedachte zijn energiecollectieven ontstaan. Een energie collectief is een groep mensen die samen stroom inkoopt om zo voordeel te behalen. Energieleveranciers zijn bereid om een (energie)collectief hoge kortingen te bieden, omdat er in één keer een grote groep mensen overstapt.

Als je wil overstappen naar een andere energieleverancier maar geen zin hebt zelf op zoek te gaan naar een voordelige overeenkomst, zou je dus ook kunnen overwegen om je in te schrijven bij zo’n energie collectief.

Maar hoe werken energiecollectieven nou precies en wat zijn de voor- en nadelen? Wij zochten het voor je uit.

Hoe het werkt een energie collectief?

Er zijn verschillende energiecollectieven in Nederland, variërend van lokale initiatieven tot grote landelijke organisaties die hun eigen collectief hebben opgericht zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Over het algemeen geldt: hoe meer mensen zich inschrijven voor een energiecollectief, hoe groter de korting.

Als het gewenste aantal deelnemers zich heeft ingeschreven gaat het collectief in onderhandeling met energieleveranciers. Dit gebeurt vaak door middel van een veiling waarbij verschillende energiepartijen elkaar onderbieden voor het goedkoopste contract. De leverancier die het scherpste bod doet bij zo’n energieveiling mag dit aanbieden aan de mensen die zich bij het collectief hebben ingeschreven. Deelnemers kunnen dan vrijblijvend beslissen of ze het contract wel of niet willen afsluiten.

Voordelen van een energiecollectief

  • Hoe meer mensen meedoen, hoe lager de prijs.
  • Je hoeft minder moeite te doen om over te stappen, omdat het aanbod op jou afkomt.
  • Consumenten worden zich bewuster van de (fluctuatie) van energieprijzen.

Nadelen van een energiecollectief

  • Niet alle energieleveranciers nemen deel aan de energieveilingen, wat de concurrentie beperkt. 
  • Het winnende energiecontract is niet voor iedere deelnemer het meest optimaal/goedkoper.
  • Soms moet je lid worden van de organiserende partij om op het aanbod in te mogen gaan.
  • Bij een energieveiling wordt alleen gekeken naar prijs en niet naar de duurzaamheid van de energie. Als jouw voorkeur uitgaat naar duurzame energie kun je vaak beter zelf overstappen naar een andere energieleverancier.
  • Je hebt als consument geen invloed op de looptijd of voorwaarden van het contract. Dit wordt bepaald door de organisator.

Is het altijd voordeliger om over te stappen via een energiecollectief?

Energiecollectieven leveren vaak scherpe aanbiedingen van energieleveranciers op, maar omdat niet alle leveranciers meedoen aan energieveilingen is het niet altijd de goedkoopste deal. Zelf een nieuwe energieovereenkomst afsluiten kan dus toch voordeliger zijn én je kunt daarbij rekening houden met je eigen voorkeuren.

Bij Vanzelf houden wij ook rekening met jouw voorkeuren. Als jij die samen met je gegevens aan ons doorgeeft, gaan wij voor je op zoek naar de beste deal voor jou. Dat doen we niet eenmalig: elke keer als jouw energieovereenkomst bijna afloopt gaan we weer voor je op zoek. Jij bent dus voortaan altijd verzekerd van de beste energieovereenkomst zonder daar zelf naar om te hoeven kijken.

FAQ

Met hoeveel mensen kan ik een energie collectief maken?

Energie collectieven zijn er in alle maten. Er zit geen limiet aan met hoeveel mensen je een collectief kan starten. Vereniging eigen huis is een goed voorbeeld van een groot collectief. VEH telt al meer dan 800.000 leden. Elk lid die zich aanmeldt zorgt ervoor dat de prijs voor energie lager wordt. Daarom is het handig om bij een groot collectief aan te sluiten.

Is de energie van een collectief duurzaam?

Bij een energie collectief wordt er naar de beste energie deals gezocht voor een grote groep mensen. Vaak is een lage prijs de belangrijkste criteria voor een goede energie deal. Tegenwoordig zie je dat grote organisaties een collectief aanbiedt met groene stroom als belangrijkste criteria.

Zijn er nog andere manieren om te besparen op je energierekening ?

Een energie collectief is natuurlijk niet de enige manier om een goedkopere energierekening te krijgen. Er zijn nog genoeg andere manieren om je energierekening laag te houden. De blogpagina van Vanzelf bevat genoeg blogs met tips en advies over duurzaam wonen. Genoeg informatie over energieleveranciers, zonnepanelen, groene stroom en het verduurzamen van je woning

 

 

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.