Vanzelf logo

Tips om je huis koel te houden in de zomer

Door de regen de afgelopen dagen voelde het misschien niet helemaal zo, maar de zomer is nu echt begonnen. En als we naar de weersvoorspellingen kijken komen er binnenkort weer lange warme dagen – en nachten - aan.
huis koel houden

Sommigen vinden die hitte heerlijk, anderen doen het op hete dagen liever rustig aan in de schaduw. Maar waar iedereen het waarschijnlijk wel over eens is, is dat het fijn is als het binnen in huis in ieder geval lekker koel is. Maar hoe houd je jouw huis koel?

Wij geven je tips om de warmte uit je huis te houden deze zomer.

Kun je een huis koel houden zonder airconditioning?

Een airco in huis kan het leven in de zomermaanden een stuk aangenamer maken, zeker nu we in ons land steeds vaker te maken hebben met hittegolven. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 1 op de 5 huishoudens tegenwoordig minstens één airco heeft om hun huis koel te houden

Afhankelijk van je wensen, zijn er verschillende soorten die je aan kunt schaffen: vaste of mobiele apparaten en met of zonder afvoerslang.

Iedereen merkt dat de aarde opwarmt, hierdoor stijgt wereldwijd de vraag naar airco. Zelfs in het ooit zo koude Nederland neemt de vraag toe. Volgens het Internationaal Energieagentschap zouden er tegen 2050 5,6 miljard airco’s op aarde zijn. Nu zijn het er ongeveer 1.6 miljard. Deze airco’s gebruiken samen evenveel stroom als China en India bij elkaar. Alles duidt erop dat het steeds moeilijker word om je huis koel te houden.

Wat zijn de voordelen van airconditioning?

Naast de voordelen van een aangename temperatuur in je woon-, werk- of slaapkamer is een voordeel van veel vaste airco’s (de zogenaamde split airco’s) dat ze naast koelen ook kunnen verwarmen. Dat kan in de winter een voordeel zijn wanneer je bijvoorbeeld maar één ruimte wil verwarmen en energiekosten kunt besparen door de centrale verwarming uit te zetten in de rest van het huis.

Een ander voordeel van de meeste moderne airconditioningsystemen is dat ze een speciale functie hebben om de lucht te filteren waarmee je een gezonder binnenklimaat creëert.

Zijn er ook nadelen van de airconditioning?

Airco’s hebben ook hun nadelen en veel daarvan komen neer op hoge kosten. Een goede airco aanschaffen is niet goedkoop. De prijs van een split airco varieert van 1600 euro tot 3200 euro.

Wie een vaste airco aanschaft, doet er ook goed aan een onderhoudscontract aan te schaffen want als het apparaat niet goed wordt onderhouden, zou dit kunnen zorgen voor vervuilde lucht circulatie.

En wie de airco vaak aanzet zal ook zijn of haar stroomkosten zien stijgen. Tegenwoordig hebben veel airconditioningsystemen een acceptabel energielabel, maar feit blijft dat de apparaten stroom kosten die je anders niet zou gebruiken.

Wie een airco overweegt, doet er dan ook goed aan om kritisch naar zijn of haar energiecontract te kijken. De besparing op je energiekosten door een nieuwe overeenkomst af te sluiten met Vanzelf, kun je dan wellicht wegstrepen met de kosten die de aanschaf van een airco met zich meebrengt.

 

VENTILATOR OF AIRCO

Voor wie een airco een stap te ver vindt, is een ventilator wellicht een goede – en ook stukken betaalbare – oplossing. In tegenstelling tot een airco, kun je met een ventilator niet de warmte uit huis krijgen , maar de wind die het apparaat veroorzaakt kan er wel voor zorgen dat je gevoelstemperatuur daalt.

Een ventilator in je slaapkamer, zorgt er trouwens ook voor dat de muggen wegblijven want die houden niet van wind. Mooi meegenomen toch, tijdens een klamme zomernacht?

Hoe hou je jouw huis koel in de zomer? Door de zon en warmte buiten te houden!

Huizen warmen snel op als de zon naar binnen schijnt. Zonwering zoals een (elektrisch) zonnescherm kan dit voorkomen. Maar ook het sluiten van de luiken, jaloezieën en/of gordijnen is een goede manier om je huis koel te houden.

In de woonkamer is het natuurlijk niet heel gezellig om in het donker te zitten, maar door de gordijnen in de slaapkamers overdag gesloten te houden, zorg je op een makkelijke en kosteloze manier voor een koeler begin van de nacht.

Is je huis goed geïsoleerd?

Isolatie is een uitstekende methode om je huis koel te houden in de zomer. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen fijn in de winter, het zorgt er in de zomer ook voor dat de warmte buiten wordt gehouden.

Als je niet de middelen of mogelijkheid hebt om dubbele of zelfs HR++-beglazing te plaatsen – bijvoorbeeld omdat je in een monument of huurwoning woont – zou je ook voor speciale zelfklevende warmtewerende folies op je ramen kunnen kiezen.

 

SLIM LUCHTEN

Als het warm is in huis, hebben we de neiging om alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Volgens het principe van night cooling is het echter verstandiger om je ramen gesloten te houden op het moment dat de zon schijnt, waardoor er geen hete lucht kan binnendringen. Na zonsondergang open je vervolgens wél alle ramen, hierdoor kan je alle warmte van de dag uit huis krijgen.

Dit principe wordt vaak toegepast in kantoorgebouwen, maar kun je ook prima thuis uitproberen op een hete dag.

 

GROEN DAK

Groen op je dak – zoals (sedum)beplanting of een daktuin – is een goede manier om je huis koel te houden. Er zijn best wat gemeenten en waterschappen die subsidies beschikbaar stellen om van een plat dak een groen dak te maken. Controleer wel eerst met een specialist of het dak van jouw huis hier geschikt voor is.

 

ZONNEPANELEN

Ook zonnepanelen op een dak zorgen ervoor dat het huis daaronder een stuk koeler blijft. De panelen vangen in de zomer de hitte op, waardoor deze niet door het dak kan dringen.

De hitte die aan de zonnepanelen ontsnapt, wordt verwijderd door de wind die tussen het dak en de zonnepanelen waait. Panelen die schuin staan, maken de circulatie van wind nog gemakkelijker en daar is het koelende effect dus nog groter. De hoeveelheid hitte die het dak bereikt kan door zonnepanelen tot wel 38 procent teruglopen. Verder word je ventilator en/of airco van stroom voorzien door zonnepanelen. Ook om die redenen is het interessant om zonnepanelen te installeren.

 

WARMTEPOMP

Dat klinkt tegenstrijdig he? Een warmtepomp gebruiken om je huis af te koelen.
Maar wie een bodemwarmtepomp heeft, kan deze ook gebruiken om te koelen in plaats van te verwarmen. Dit heeft ‘passief koelen’ en houdt in dat je  alleen de cv-waterpomp en bodembronpomp laat draaien, de compressor zet je uit. Diep in de bodem is het altijd ongeveer 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat.

Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco. Maar in de praktijk zijn de meeste lucht-water-warmtepompen niet ‘omkeerbaar’. Als het wel kan, kost dat vaak behoorlijk veel energie en kun je er niet heel hard mee koelen.

 

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.