Vanzelf logo

10 tips om energie te besparen in de zomer

Wie aan energie besparen denkt, denkt al gauw aan de winter. Als het buiten koud is kun je flink besparen op je stookkosten door slim met je energieverbruik om te gaan. Maar ook in de zomer kun je bewust je energiekosten laag houden. Wij zetten wat tips om energie te besparen hier op een rij.
tips om energie te besparen

Energie besparen door je huis op natuurlijke wijze koel te houden

Veel huizen warmen flink op tijdens zomerdagen. Door de ramen aan de schaduwzijde open te zetten en in de kamers waar de zon schijnt de gordijnen dicht te houden, kun je je huis koel houden. op deze manier bespaar je ook energie doordat je ventilator of airconditioning uitstaat.

Ook is het een goed idee om s’ avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg als het buiten koel is, enkele ramen en deuren in huis tegen elkaar open te zetten.

Kies voor een ventilator

Lukt het toch niet om je huis op stroomloze wijze koel te houden? Kies dan voor een ventilator. Met een ventilator bespaar je gemakkelijk energie in de zomer. Deze zijn niet alleen in aanschaf aanzienlijk goedkoper dan airconditioning, ze verbruiken ook veel minder energie. En dat scheelt al gauw een paar tientjes per jaar.

Zet de douche een paar graden lager

Kouder douchen is een goede tip om energie te besparen. Dat betekent echt niet dat je koud hoeft te douchen – hoewel dat tijdens een hittegolf best wel eens lekker kan zijn. Velen van ons douchen in de zomer echter net zo warm als in de winter en dat is echt nergens voor nodig. Door de kraan slechts 1 of 2 graden lager te zetten, kan je al veel besparen op gas.

Hang de was buiten te drogen

Door vaker (een deel van) je was buiten aan de lijn of het wasrek te laten drogen, hoef je minder vaak de droger te gebruiken. En dat scheelt aanzienlijk in je stroomkosten, want droogmachines zijn stroomvreters. En wie wordt er nou niet vrolijk van wapperend wasgoed in de zon?

Besproei de tuin met regenwater

Energie besparen gaat natuurlijk niet alleen over stroom en gas, ook aan waterverbruik zijn kosten verbonden. Door regenwater op te vangen in een ton en daarmee je planten water te geven, kun je jaarlijks honderden liters water besparen. Hiermee zet je ook een stap naar energiezuinig wonen

bespaartips energie

Laat de zon je helpen met energie besparen

Met zonnepanelen of een zonneboiler kun je optimaal energie besparen in de zomer. De maanden mei, juni en juli zijn over het algemeen de maanden dat zonnepanelen het meeste opleveren. Wekken jouw panelen meer op dan je zelf verbruikt, dan kun je dit via de salderingsregeling aan het stroomnet leveren en wordt dit afgetrokken van je energierekening. Goed om te weten dat de regeling verschilt per leverancier, heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je.

Nog een goede tip om op energie te besparen : ”Op kleinere schaal kun je ook kiezen voor tuinlampen die werken op zonne-energie. Deze laden zichzelf op als de zon schijnt en voorzien je tuin van licht als het donker is.”

Let op je lampen binnen

Nu we het toch over lampen hebben: let in de zomer extra goed op of je niet per ongeluk licht aan hebt laten staan in huis. Omdat het in de zomer lichter is in huis, kun je een brandende lamp sneller over het hoofd zien. Als deze een hele dag brandt zonder dat je het doorhebt, is dat natuurlijk zonde van de energie. 

Zet apparaten uit

Apparaten die aanstaan geven hitte af. Door bijvoorbeeld laptops, televisie, lampen en computers uit te schakelen als ze niet gebruikt worden, kun je zorgen voor wat extra koelte in huis. En het zijn weliswaar maar kleine beetjes, maar als je dit consequent volhoudt (ook in de winter) scheelt dit jaarlijks ook zeker op je energierekening.

Minder vaak koken is ook een eenvoudige manier om in de zomer energie te besparen. Kies dus regelmatig voor een salade of steek de barbecue aan.

Mocht je het te veel gedoe vinden om continu alle apparaten in huis uit te schakelen, vergeet dit dan toch niet te doen wanneer je op vakantie gaat. Op dat moment loont het ook om daadwerkelijk de stekkers van de meeste apparaten uit het stopcontact te halen. Denk hierbij ook aan de koelkast en de vriezer.

Zet de verwarming op zomerstand

Door de thermostaat uit te schakelen of op zomerstand te zetten, voorkom je dat de verwarming automatisch aanslaat op het moment dat het afkoelt in huis.

Gebruik je vakantiegeld verstandig
Nu de pandemie op vakantie gaan een stuk minder vanzelfsprekend heeft gemaakt, zou je je vakantiegeld ook op een andere manier kunnen besteden. De zomer is een uitstekend moment om wat grotere ingrepen in je woning te verwezenlijken en wat extra geld is daarbij natuurlijk altijd welkom.

Ingrepen zoals het vervangen van je cv-ketel voor een duurzamer exemplaar of het plaatsen van HR-glas in je kozijnen zijn bij uitstek geschikt voor de zomermaanden. Met warm weer is het namelijk minder erg om zonder water of even in de tocht te zitten.

Overweeg je je vakantiegeld aan je huis te besteden, vergeet dan niet om even een kijkje te nemen bij onze partner Kieskeurig. Je kunt daar bijvoorbeeld duurzame HR-combiketels of zonnepanelen met elkaar vergelijken om zo een weloverwogen en voordelige keuze te maken.

Zorg voor een goed energiecontract

Door je energiezaken goed te regelen, kun je niet alleen in de zomer maar het hele jaar door besparen op je energiekosten. Wie zijn energiezaken aan Vanzelf overlaat is ieder jaar verzekerd van de beste energiedeal van dat moment.

Wij speuren namelijk continu de energiemarkt af, op zoek naar de beste energieovereenkomst voor jou. En als het contract dat je via ons hebt afgesloten bijna is afgelopen, gaan we weer op zoek naar een nieuwe deal. Door ons zit je dus altijd goed en betaal je nooit meer te veel voor je energie.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.