Vanzelf logo

7 slimme energie bespaartips voor thuis

Thuiswerken blijft voorlopig de norm voor wie normaal op kantoor werkt. Dit betekent ook een hoger gasverbruik en een stijging van het gemiddeld gasverbruik per maand die met een paar slimme bespaartips voorkomen kunnen worden.
groene energie

Thuiswerken blijft voorlopig de norm voor wie normaal op kantoor werkt. Nu het einde van de coronacrisis nog niet in zicht lijkt te zijn, zijn meer dan 4,5 miljoen Nederlanders voor onbepaalde veroordeeld tot werken op hun zolderkamer of aan de keukentafel. Dit betekend een ineens hoog gasverbruik en een stijging van het gemiddeld gasverbruik per maand die met een paar slimme bespaartips voorkomen kunnen worden.

Het Nibud berekende dat thuiswerkers gemiddeld 2 euro per dag kwijt zijn aan onder meer koffie, wc-papier en elektriciteit. Dat klinkt als een klein bedrag maar voor wie fulltime werkt komt dat op jaarbasis uit op een bedrag van €440.

Voor thuiswerkers die bang zijn voor een ontplofte energierekening – zeker nu de herfst zijn intrede heeft gedaan in ons land en de verwarming weer aan gaat – hebben we wat slimme bespaartips op een rij gezet.

Groene stroom

Laat het daglicht binnen

Als je daar de ruimte voor hebt in huis, maak dan een werkplek in de buurt van een raam. Natuurlijk licht is niet alleen fijner om bij te werken dan kunstlicht; het scheelt ook in energiekosten als je niet de hele dag de lampen aan hoeft te hebben.

 

Doe de (af)wasmachine pas aan als deze vol zit

Wie veel thuis is maakt veel rommel. Dat kunnen we waarschijnlijk allemaal beamen. De vuile vaat lijkt zich ook elke dag op te stapelen. Het is verleidelijk om de afwasmachine meteen aan te zetten als je de keuken hebt opgeruimd maar wacht daar even mee. Je voorkomt daarmee onnodig hoog stroomverbruik. Wie de vaatwasser pas aanzet als deze echt vol zit, bespaart op zijn energierekening.
Dat geldt ook voor de wasmachine. Elke dag thuis zijn, hoeft niet te betekenen dat je elke dag een wasje draait.

 

Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

Nu we veel thuiswerken staat er altijd wel ergens in huis een beeldscherm op stand by. Gebruik je een apparaat niet? Zet het dan uit. Veel apparaten gebruiken namelijk ook energie in sluimerstand. En haal ook de oplader uit het stopcontact als een apparaat is opgeladen. Het lijken misschien druppels op een gloeiende plaat maar op jaarbasis gaat het hier echt om een aanzienlijke stroomverspilling.

En nu we het toch over beeldschermen hebben: zo’n bewegende screensaver vreet extra stroom. En als je flinke bestanden moet downloaden van je werk, loont het qua energiebesparing om je beeldscherm tijdens dat proces uit te zetten. Het verbruik van je laptop is immers best wel hoog in download modus. Dit is een van de slimme bespaartips waarmee je veel kosten mee kunt besparen. Dit scheelt vooral in het energieverbruik van huishoudens met meer dan 4 inwoners

groene energie

Houd jezelf goed warm

Er zijn genoeg manieren om het thuis lekker warm te hebben zonder meteen de thermostaat nog een graadje hoger te zetten. Trek bijvoorbeeld een extra dikke trui aan, draag sloffen en warm jezelf op met hete thee, koffie of chocolademelk. Leg ook wat warme dekens op de bank zodat je die over je heen kan trekken als je na een lange dag (thuis)werken lekker op de bank hangt voor de televisie of met een boek. Dat is een slimme bespaartip omdat aardgas heel erg stijgt in kosten.

 

Gebruik je thermostaat verstandig

Natuurlijk is een warm en behaaglijk huis belangrijk, helemaal nu je de komende herfst en winter waarschijnlijk meer thuis zal zijn dan voorheen. Als je de verwarming in huis echter één graadje lager afstelt dan je gewend bent, dan zul je daar waarschijnlijk weinig last van hebben maar de duurzame voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende dat het wel 100 euro per jaar kan schelen op je energierekening. Met deze tip verlaag je het gemiddeld gasverbruik per maand.

Je kunt ook energiekosten besparen door de verwarming een uur voordat je naar bed gaat alvast laag te zetten, in dat uurtje koelt het echt nog niet heel erg af en het scheelt weer stookkosten. Het is trouwens prima om ’s nachts de thermostaat op 15 graden te zetten in plaats van op de 17 graden die veel mensen aanhouden omdat ze denken dat het anders in de ochtend te veel energie kost om de boel weer warm te krijgen. Dat is echt niet meer zo met de cv-ketels van tegenwoordig en het scheelt wederom ongeveer 100 euro op je jaarrekening. Vloerverwarming warmt wel langzamer op, dus houd daar wel 17 graden aan. Dat is een slimme tip om hoog gasverbruik in je huishouden te verminderen.

 

Vermijd tocht

In een huis waar het tocht, heb je de neiging de verwarming hoger te zetten dan nodig is. Dit verhoogd het gemiddelde gasverbruik in een huishouden. Helemaal als je er de hele dag zit te werken. Leer jezelf aan altijd de deur achter je te sluiten en sluit eventuele kieren en gaten in ramen of deuren af met tochtstrips.

 

Overweeg een andere energieleverancier

Het energiecontract dat je hebt, bepaalt dan wel niet hoeveel energie je verbruikt maar wel hoeveel je daarvoor betaald. Veel consumenten betalen meer voor hun energie dan nodig is omdat een tijdelijk energiecontract stilzwijgend wordt overgezet in een – duurder – contract voor onbepaalde tijd als je niet op tijd overstapt. En 4 op de 5 huishoudens stapt nooit over.

 

Hoe verminder je je gasverbruik

Door het thuiswerken hebben huishoudens ineens hoog gasverbruik. Wat zijn nu slimme bespaartips om het gemiddelde gasverbruik per maand laag te houden? In deze blog geven we een aantal energie bespaartips met betrekking tot gas.

besparen op energie

Bij Vanzelf nemen we het overstapproces van je over. Je hoeft je alleen in te schrijven en aan te geven wat je voorkeuren zijn (bijvoorbeeld het laagste tarief of groene stroom). Wij gaan vervolgens op zoek naar het beste energiecontract voor jou. Dat doen we niet eenmalig maar elke keer als je contract bijna afloopt. Door met ons in zee te gaan hoef je kortom nooit meer over je energiecontract na te denken maar betaal je ook nooit meer te veel.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.