Vanzelf logo

Het nieuwe apparaten energielabel 2021

Wie een huishoudelijk apparaat koopt, doet er goed aan het energielabel te checken. Dit etiket laat in één oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Er komt een nieuw energielabel in 2021. Lees hier wat er veranderd.
energielabel tegen gasprijs 2022

De afgelopen jaren is er echter veel onduidelijkheid in de labeling van apparaten geslopen. Reden dat de EU heeft besloten tot een nieuw energielabelsysteem dat vanaf maart 2021 word ingevoerd. Verget energielabel A+, A++ en A+++, we gaan terug naar de energielabels van A tot G. Er komt dus geen nieuw energielabel in 2021, maar de originele komt weer terug. Zo wordt het energieverbruik van apparaten weer overzichtelijk zodat jij weer met vertrouwen een weloverwegen duurzame aanschaf kan doen.

Wij nemen je mee in de wereld van energielabels; leggen je uit hoe het werkt en wat er gaat veranderen vanaf volgend jaar.

 

Wat is een energielabel precies?

Een energielabel is een verplicht label dat volgens Europese richtlijnen moet worden meegeleverd bij de verkoop of oplevering van producten. Dit geldt niet alleen voor apparatuur maar ook voor auto’sgebouwen en woningen. Het etiket met de energieklasse laat zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend het aangekochte product is.

Energielabels voor apparatuur moeten in winkels duidelijk op elk apparaat zijn aangebracht. Dit label is verplicht voor alle in de EU verkochte energiegerelateerde producten. Naast huishoudelijke apparatuur – zoals koelkasten, vriezers, wasmachines, drogers en vaatwassers – geldt het dus ook voor andere producten die elektriciteit, gas en water verbruiken, bijvoorbeeld voor airco’s, cv-ketels, ventilatiesystemen, boilers en geisers, waterpompen en zonneboilers. Het nieuwe energielabel is bedoeld om het simpeler te maken.

Energielabels zijn niet verplicht voor tweedehandsproducten.

 

Waarom zijn energielabels er?

Energielabels zijn belangrijk om de energie-efficiëntie van elektrische apparaten met elkaar te kunnen vergelijken. Ze helpen consumenten om duurzamere keuzes te maken die voordelig zijn voor het milieu en voor hun energierekening. Ze laten zien van welke energieklasse je koelkast, wasmachine en/of TV is.

Op deze manier hoopt de EU het energieverbruik onder consumenten terug te dringen en fabrikanten te stimuleren te investeren in energiezuinige ontwerpen.

 

Waarom komt het nieuwe energielabel in 2021? Wat is er mis met het huidige energielabel?

Het huidige energielabel loopt van A (energiezuinig) tot G (minst energiezuinig). In 2011 werden hier echter energieklasse A+, A++ en A+++ toegevoegd omdat er steeds energiezuinigere apparaten op de markt kwamen. De verkoop van koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines met de energielabels A tot en met G is sinds 2014 zelfs verboden door de Europese Unie omdat deze te veel energie verbruiken. Producten moeten dus tegenwoordig minimaal een A+-energielabel hebben.

De andere letters staan echter nog steeds op het energielabel waardoor een apparaat met A+ energiezuinig lijkt maar ondertussen het minst zuinige apparaat op de markt is. Een apparaat met A+ verbruikt vaak twee tot drie keer zoveel stroom als een A+++-model.

Verwarrend he? Dat vond de Europese Unie ook en daarom zijn vanaf maart volgend jaar de nieuwe energielabels verplicht voor de volgende productgroepen: koelkasten, vaatwassers, wasmachines, televisies en lampen.

Vanaf deze maand hebben producenten de tijd om over te schakelen naar de nieuwe energielabels van 2021 De komende maanden zou het daarom kunnen dat je twee verschillende energielabels aantreft in de doos als je een nieuw apparaat aanschaft. Pas in maart mogen de nieuwe labels ook echt in winkels zichtbaar zijn.

 

Wat is er nieuw aan de energielabels in 2021?

Op de nieuwe etiketten wordt niet meer gewerkt met plusjes, maar alleen nog met de letters A tot en met G. In het begin zullen er nog geen apparaten zijn die een A- of B-label krijgen om zo ruimte te laten voor toekomstige modellen die nóg zuiniger met energie om zullen gaan. De energielabels van 2021 zijn dus niet compleet nieuw

De kleurencode van groen (A) tot donkerrood (G) blijft behouden. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen op het etiket die informatie geven over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau.

De labels zullen ook een QR-code bevatten die toegang geeft tot een onlinedatabank waar consumenten de energie-efficiëntie van producten kunnen vergelijken.

energielabel

Voorbeeld van het nieuwe energielabel voor een wasmachine. Bron: www.test-aankoop.be

 

Dragen energielabels echt bij aan besparing?

De Europese Commissie schat dat er dankzij de nieuwe energielabels tegen 2030 in Europa een jaarlijkse energiebesparing wordt behaald die gelijkstaat aan het verbruik van België en Luxemburg samen. Het idee is dat mensen sneller voor een energiezuinig apparaat zullen kiezen als in één oogopslag duidelijk is hoe hoog het energieverbruik is.  Je ziet dat veel mensen al kiezen voor energiezuiniger leven, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak

Hoewel de aanschaf van een energiezuinig apparaat vaak duurder is, verdienen consumenten dit uiteindelijk terug in de hoeveelheid stroom die ze besparen. Een koelvriescombinatie met een huidig A+++-energielabel gebruikt ongeveer 160 kWh aan stroom per jaar, rekent Milieucentraal voor. Een model met een A+ label verbruikt gemiddeld 300 kWh en bij oudere exemplaren kan het energieverbruik zelfs oplopen tot 500 kWh.

Letten op het energielabel als je een apparaat koopt, kan dus aanzienlijk schelen in je energierekening. Als je dit combineert met een lidmaatschap bij Vanzelf – waardoor je vanaf nu altijd verzekerd bent van de beste energiedeal gebaseerd op jouw voorkeuren – weet je zeker dat je voortaan nooit meer teveel aan energiekosten betaalt.

Wat is het verschil tussen energielabel A en energielabel B?

In maart 2021 zijn de energielabels nieuw. De energielabels lopen dan van A tot G. Energielabel A is de meest zuinige energielabel die het apparaat kan krijgen. Energielabel B is dan nog steeds wel duurzaam maar net een stukje minder.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.