Vanzelf logo

Je huis verduurzamen en geld besparen. Het kan!

Je huis verduurzamen is niet alleen beter voor het milieu. Het is ook goed voor je portemonnee. Zeker als de gasprijzen ook de komende winters blijft stijgen. Je moet wel eerst investeren voordat je de vruchten kunt plukken van een energiebesparende woning.
huis verduurzamen

Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om klimaatsubsidies, leningen of fiscaal voordeel aan te vragen. Maar waar moet je beginnen? We hebben alle opties voor je op een rij gezet.

Landelijke subsidie voor verduurzamen

Particuliere woningeigenaren kunnen bij de overheid subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet.

Per 1 januari van dit jaar is deze investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) gestegen van 20% naar 30% van de investeringskosten.

Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen ook een gezamenlijke aanvraag voor een duurzame subsidie doen. Dat geld kan dan gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen in het gedeelde gebouw en in de appartementen. De overheid heeft tot en met eind 2022 ruim 32 miljoen euro gereserveerd voor deze subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH).

Lokale subsidiepotjes voor verduurzamen

Naast de landelijke subsidieregelingen bepalen provincies, regio’s, waterschappen en gemeenten zelf welke energiebesparende maatregelen zij subsidiëren en tegen welke voorwaarden.

Denk daarbij aan subsidies voor bijvoorbeeld de aanleg van groene daken, het vergroenen van je tuin, het afsluiten van aardgas of het saneren van asbestdaken.

Vaak geldt bij deze subsidies ‘op is op’ dus hoe eerder je dit aanvraagt, hoe meer kans je maakt. Veel gemeenten hebben een energieloket waar je kunt informeren naar de mogelijkheden. Ook kun je via de energiesubsidiewijzer van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kijken welke duurzame subsidies en regelingen er zijn in jouw woonplaats.

Teruggave btw op zonnepanelen

Voor zonnepanelen bestaat er geen landelijke aankoopsubsidie (meer). Gemeenten hebben soms wel lokale subsidieregelingen of speciale gunstige leningen voor inwoners die panelen op hun dak willen plaatsen.

Wat je sowieso kunt doen als je zonnepanelen hebt laten installeren, is de btw over deze investering terugvragen aan de Belastingdienst. Dat levert vaak honderden euro’s op.

Laag btw-tarief op arbeidsloon

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9%. Er zijn wel bepaalde voorwaarden aan dit tarief verbonden. Zo geldt het alleen voor het aanbrengen van de isolatie, voor de werkzaamheden daaromheen (zoals sloopwerk) moet gewoon het normale btw-tarief van 21% worden gerekend.

Energiebespaarlening

Wil je jouw woning verduurzamen? Dan kun je als huiseigenaar of VvE tegen een gunstig tarief geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds.

Met de lening kun je meerdere maatregelen financieren (bijvoorbeeld vloerisolatie én een warmtepomp). Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de € 2.500 en € 25.000. Als je je huis zeer energiezuinig of energieneutraal wil maken, kun je meer lenen, tot wel € 65.000.

Hypotheekvoordelen

Ga je een huis kopen? Bij het afsluiten van je hypotheek mag je bij veel hypotheekverstrekkers extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6% van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000.

Ook geven steeds meer hypotheekverstrekkers een rentekorting als jouw woning aan een bepaalde norm van energiezuinigheid voldoet. Deze voorwaarden en de hoogte van deze duurzaamheidskorting verschillen per hypotheekverstrekker.

Ten slotte

Heb je plannen om je huis te verduurzamen? Kijk dan ook even kritisch naar jouw huidige energieovereenkomst. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van duurzame energie?

We kunnen ons voorstellen dat je al genoeg aan je hoofd hebt als er een verbouwing of verhuizing op de planning staan, dus wij nemen je jouw energiezaken graag uit handen. Het enige wat jij hoeft te doen is je gratis aanmelden bij Vanzelf. Wij gaan vervolgens voor jou op zoek naar het energiecontract dat het beste bij jou en je nieuwe woonsituatie past. En dat doen we niet eenmalig. We gaan een duurzame relatie met elkaar aan: als jouw eerste contract via ons afloopt gaan we automatisch voor je op zoek naar een nieuwe overeenkomst.

Zo bespaar je op je energie en houd je ook nog tijd over voor de leuke dingen in het leven, zoals het genieten van je duurzame woning.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.