Vanzelf logo

De energiebelasting wordt verlaagd in 2022

Het demissionaire kabinet heeft eind 2021 besloten om de energiebelasting te verminderen aan het begin van 2022. Hier leggen we alles uit over de energiebelasting.
energiebelasting berekenen

Energiebelasting.. Sinds de energietarieven een hot topic zijn in het nieuws van de afgelopen weken, valt ook die term vaak. Het demissionaire kabinet besloot om deze belasting tijdelijk te verlagen en daarmee de stijging van de energierekening op korte termijn enigszins te beperken.

Maar wat houdt die energiebelasting nou exact in? Welke maatregelen neemt de overheid precies en wat zie jij daarvan terug op jouw energierekening? Vul je verbruik in op onze energiebelastingtool om te zien wat het effect is van de energiebelasting. Let op: dit is gebaseerd op de huidige tarieven van de overheid.

Ondertussen proberen we je hier zo goed mogelijk uit te leggen wat energiebelasting betekent en wat er gaat veranderen. Lees je mee?

Wat is energiebelasting? En wat veranderd er in 2021?

De overheid heft belasting over het verbruik van elektriciteit en gas om consumenten te stimuleren zuiniger en efficiënter om te gaan met hun energie. Doordat deze belasting de totaalprijs van energie hoger maakt, hoopt de regering dat mensen minder energie gaan gebruiken.

Consumenten betalen de energiebelasting niet rechtstreeks. Deze belasting wordt via je energierekening in rekening gebracht en energieleveranciers dragen het vervolgens af aan de Belastingdienst.

Om consumenten niet alleen te stimuleren minder energie te verbruiken, maar ook om bewuster met energiebronnen om te gaan, wordt niet over alle vormen van energie belasting geheven. Wie zelf thuis energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen hoeft daarvoor geen belasting te betalen. Over groene stroom die je eventueel via je energieleverancier afneemt wordt wel belasting gerekend.

Omdat de regering een deel van het energieverbruik ziet als basisbehoefte, vermindert zij de energiebelasting altijd met een bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. De hoogte van deze belastingvermindering wordt jaarlijks aangepast en verrekend op je energierekening.

De hoogte van de belasting op gas en elektriciteit is ook per jaar verschillend. Ieder jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag de voorstellen van de belastingtarieven voor het daaropvolgende jaar. De energiebelasting wordt elk jaar op 1 januari vastgesteld en is bij iedere energieleverancier hetzelfde.

Wat heeft het kabinet nu beloofd wat betreft de energiebelasting 2022?

Afgelopen Prinsjesdag (21 september) kondigde het demissionaire kabinet aan komend jaar de energiebelasting voor aardgas te verhogen en de energiebelasting voor elektriciteit juist te verlagen. Ze wil hiermee stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen, of voor duurzame warmteopties, zoals aardwarmte.

Op 15 oktober kondigde het kabinet aan haar plannen op dit gebied voor komend jaar nog enigszins aan te passen om zo de stijging van de energierekening te verminderen. Er komt een hogere belastingvermindering en daar bovenop een verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022.

Een overzicht van de plannen voor komend jaar:

  • De belastingvermindering gaat van de aanvankelijk aangekondigde 560 euro omhoog naar 824 euro. Voor 2021 bedroeg die teruggave ook ongeveer 560 euro. Dat betekent voor komend jaar dus een belastingvoordeel van 265 euro (was 230 euro) voor iedereen, ongeacht hoeveel energie je gebruikt.
  • Er komt eenmalig een extra energietoeslag om de lagere inkomens tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen. Het gaat om maximaal 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Zij ontvangen circa 200 euro via gemeenten. Lees hier het bericht van de overheid.
  • Het belastingtarief op elektriciteit gaat omlaag met 8,4 cent per kWh, inclusief btw. Hoeveel dat voor jou scheelt, hangt af van je stroomverbruik.
  • Het plan voor de energiebelasting op aardgas verandert niet, die stijgt met 2 cent per kuub.

Wat merk jij aan de energiebelasting in je portemonnee?

Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik betekenen bovenstaande maatregelen volgens de overheid een daling van ongeveer 400 euro op jaarbasis. In de praktijk zal de besparing per huishouden verschillen, afhankelijk van je energieverbruik.

Met de rekenhulp aan het begin van deze pagina kun je uitrekenen wat de energiebelastingmaatregelen komend jaar voor jouw energierekening zullen betekenen.

Het is belangrijk te beseffen dat het hier alleen om het belastingdeel van je energierekening gaat. De tarieven voor gas en stroom bestaan uit 2 delen: de marktprijs en de energiebelastingen. Omdat de marktprijs flink is gestegen, is energie komend jaar sowieso een stuk duurder. De plannen van het kabinet compenseren dit slechts gedeeltelijk.

Wat kun je als consument doen?

Kwetsbare huishoudens die een hoge energierekening hebben omdat ze in een slecht geïsoleerde woning wonen, kunnen via de gemeente ondersteuning vragen. Het kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar om deze huishoudens te helpen met het nemen van isolatiemaatregelen.

Verder is het slim om even goed te kijken naar je energiecontract. Mocht je op dit moment in een variabel tarief zitten of een vast contract hebben dat binnenkort afloopt, dan is het raadzaam om uit te zoeken wat de mogelijkheden voor jou zijn.  Bij Vanzelf kunnen we je daar bij helpen. Nadat je bij ons je voorkeuren en wensen hebt aangegeven, gaan wij kosteloos voor je op zoek naar het energiecontract dat het beste bij je past.  En ook als je vragen hebt, zijn we altijd bereikbaar.

Energiebelasting berekenen?

Bij het berekenen van je energiebelasting zijn veel factoren van belang. Het kan dus moeilijk zijn om zelf erachter te komen hoeveel energiebelasting je precies moet betalen. Daarom hebben wij een nieuwe pagina gelanceerd waarin jij eenvoudig je energiebelasting kan berekenen. Bereken hier je energiebelasting voor 2022!

Wij nemen je graag jouw energiezaken uit handen zodat jij tijd over houdt voor leukere dingen. Ook nu. Juist nu.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.