Vanzelf logo

Tips tegen de stijgende gasprijzen in 2021?

Eind 2021 stijgt de gasprijs buitengewoon hard. energierekening die daaruit voortvloeit leiden tot veel onrust. Veel consumenten vragen zich wat dit betekent voor hun eigen portemonnee en energiearmoede – een term die we tot voor kort allemaal nog niet kenden – is opeens het gesprek van de dag. Wij hebben enkele vragen over jouw energiecontract tijdens deze gasprijs crisis op een rij gezet.
gasprijs 2022

Heeft de stijgende gasprijs in 2021 invloed op je energierekening?

Niet alleen gas maar ook stroom zal in prijs omhoog gaan als de gasprijs dat doet. Omdat veel elektriciteit wordt opgewekt door gascentrales, stijgt de elektriciteitsprijs automatisch mee. En hoewel leveranciers de hogere energieprijzen niet 1 op 1 doorberekenen naar hun klanten – de consumentenprijs bestaat voor een groot deel uit vaste kosten – zal het er toch op neerkomen dat alle huishoudens in ons land de prijsstijging gaan zien op hun energierekening en voelen in hun portemonnee.

In hoeverre jij de gevolgen zult ondervinden van de stijgende gasprijzen hangt af van jouw huidige energiecontract.

Consumenten die een energiecontract hebben voor bepaalde tijd (1 tot 3 jaar) betalen een vast tarief en zijn beschermd tegen prijsstijgingen totdat dit contract afloopt.

Wie echter een energieovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft, betaald een variabel tarief en krijgt op 1 januari te maken met een fikse stijging van de energierekening. Uit een berekening die wij lieten uitvoeren door VDV Energy komt naar voren dat de energiekosten per gemiddeld huishouden komend jaar naar verwachting met ruim 800 euro toe zullen nemen.

Veel factoren hebben invloed op de stroom en gasprijzen. Niemand kan de gasprijs ontwikkeling precies voorspellen. Er is altijd kans dat de gasprijs in 2022 daalt.

Wat kun je als consument doen tegen de gasprijs in 2021?

Het is sowieso slim om even in je energiezaken te duiken om te controleren wat voor soort energiecontract jij nu hebt. Uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat 44% van de huishoudens in ons land op dit moment een contract voor onbepaalde tijd heeft met een variabel tarief. Veel consumenten zijn zich daar echter niet van bewust.

Tot voorheen was hun energierekening iets waar niet veel mensen bewust over nadachten; het was één van de velen vaste lasten die automatisch werden afgeschreven. Zonde, want door jaarlijks kritisch te kijken naar jouw energiecontract kon je– vóór deze gascrisis – flink besparen op energiekosten.

Is het verstandig om nu een nieuw energiecontract af te sluiten?

Consumenten die een vast contract hebben vaste energietarieven en die kunnen voorlopig dus lekker voordelig blijven zitten waar ze zitten. Maar voor consumenten die een variabel energietarief betalen ligt dat anders.

Over wat deze consumenten nu het beste kunnen doen zijn de meningen verdeeld:

Sommige partijen adviseren om nu toch een vast contract voor een jaar af te sluiten, ondanks de hoge prijzen op het moment. Het idee hierachter is dat de stroom en gasprijzen hoogstwaarschijnlijk nog meer zullen stijgen de komende maanden en dat je als consumenten dan in ieder geval voor het komende jaar weet waar je aan toe bent.

Andere partijen raden consumenten aan om voorlopig nog vast te houden aan een variabel contract. Dat betekent weliswaar dat je maandelijkse energiekosten vanaf januari flink zullen stijgen maar naar verwachting zal de gasprijs na een milde winter weer enigszins normaliseren. Het kan dus slim zijn om pas in het voorjaar een contract voor bepaalde tijd aan te gaan.

Omdat wij bij Vanzelf nauw contact hebben met energieleveranciers, weten wij dat enkele van hen nu een contract aanbieden waar je voorlopig een variabel tarief betaald – dat vanaf 1 januari dus flink zal stijgen – maar dat dit vanaf 1 april volgend jaar dan wordt omgezet naar een vast contract met gunstige energieprijzen. Wij kunnen je helpen bij het afsluiten van een dergelijk contact.

Kan overstappen van energieleverancier schelen qua energietarieven?

Actietarieven en overstapkortingen die het doorgaans extra voordelig maken om te overstappen naar een andere energieleverancier worden op dit moment niet gegeven. Toch is het ook in deze markt de moeite waard om te kijken naar wat je nu betaalt en uit te zoeken wat er mogelijk is bij een andere energieleverancier. Soms kan overstappen van energieleverancier voordelig uitpakken.

De energiebelasting die je betaald is bij elke leverancier hetzelfde, maar de leveringstarieven voor gas en stroom maken het verschil.

In deze roerige tijden kan het lonen om niet zelf die verschillen uit te pluizen, maar dat te laten doen door een partij die de markt goed kent en jou advies geeft vanuit kennis en expertise.

Bij Vanzelf helpen wij je graag. Zodra je bij ons bent ingeschreven gaan wij – kosteloos – voor je op zoek naar de energieovereenkomst die het beste bij jouw wensen past. En ook als je vragen hebt, zijn we altijd bereikbaar. Wij nemen je graag jouw energiezaken uit handen zodat jij tijd over houdt voor leukere dingen. Ook nu. Juist nu.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.