Vanzelf logo

Besparen op gas – stookkosten worden hoger

We moeten meer gaan besparen op gas en stroom . De afgelopen maanden zijn de prijzen die energieleveranciers voor gas en stroom betalen flink gestegen en dat zien huishoudens met een variabel energiecontract terug op hun energierekening.
besparen op gas

Als je geen vaste energieovereenkomst hebt, merk je prijsschommelingen op de energiemarkt ook als consument. Dit omdat leveranciers twee keer per jaar hun variabele tarieven mogen aanpassen. RTL Nieuws berekende dat consumenten met zo’n contract sinds 1 juli gemiddeld 9% meer zijn gaan betalen voor hun energie.

Waarom is de gasprijs zo gestegen?

De prijsstijging van aardgas hangt nauw samen met de toenemende vraag ernaar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stijgt de wereldwijde vraag naar gas dit jaar met 3,6 procent. Tegen 2024 zal de vraag 7 procent groter zijn dan in 2019, de periode voor de pandemie. De gasprijs per m3 blijft dus stijgen waardoor de energieprijzen ook blijven stijgen.

De vraag naar gas zal de komende jaren onder meer stijgen doordat sectoren zoals de industrie en transport, andere – nog vervuilendere – brandstoffen zoals kolen en olie zullen vervangen door gas. Ook is er steeds minder gas beschikbaar door het sluiten van de aardgaswinning in Groningen en omdat Noorwegen en Rusland minder gas leveren. De ontwikkeling van gasprijzen ziet er dus niet goed uit.

Kan er dan wel aan de stijgende vraag naar gas worden voldaan?

De vraag naar gas stijgt sneller dan verwacht. Om in 2050 de klimaatdoelen te kunnen halen, moeten er volgens het IEA dan ook nieuwe maatregelen komen om brandstoffen verder te vervangen en moeten er regels komen voor het efficiënter gebruik van gas. Het agentschap heeft de gasindustrie opgeroepen om sneller over te schakelen naar schonere koolstofarme gassen, zoals waterstof en groen gas dat wordt gemaakt van natuurlijk afval. Dit zorgt er voorlopig nog voor dat de gasprijzen per m3 blijven stijgen.

Wat betekent dit voor de stookkosten van de  consumenten?

In de klimaatdoelen voor 2050 staat ook dat alle huizen in ons land tegen die tijd aardgasvrij moeten zijn. Dat is een enorme operatie want in het grootse deel van de woningen in ons land wordt aardgas gebruikt om te verwarmen en koken.

Wanneer jouw huis van het gas af moet zijn, hangt af van waar je woont. Elke gemeente moet nog dit jaar een plan klaar hebben waarin staat welke wijken als eerste gaan stoppen met aardgas en hoe. Gemeentes werken voor deze plannen samen met bewonersinitiatieven, woningcorporaties, netbeheerders en andere organisaties. Al deze partijen samen zoeken naar de beste duurzame oplossing waardoor meer gas bespaard wordt.  Je zou dus al bij je eigen gemeente kunnen informeren wat daar de plannen zijn.

Kun je zelf iets doen om te besparen op gas

Als het binnen je mogelijkheden ligt, is er geen reden om tot 2050 te wachten met het besparen op gas en verduurzamen van je huis. Stookkosten zijn de grootste kosten die je betaald aan je leverancier. Mocht je gaan verhuizen dan zou je kunnen overwegen om meteen helemaal voor aardgasvrij te gaan, maar ook in een bestaande woning kun je vrij makkelijk stappen maken in die richting.

Wij zetten een paar mogelijkheden voor je op een rij:

Koken met inductie
Met een inductiekookplaat bespaar je op gas door elektrisch te koken. De gasprijzen zijn hoog. Door de koken met gas tikt dat aan in je gasverbruik. Door het koken met een inductiekookplaat bespaar je op je gasverbruik. En daarnaast is het veiliger in het huishouden.

Goede isolatie
Wonen zonder aardgas kan niet zonder je huis te isoleren. Een goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd huis. Hierin zou je dus al kunnen investeren op weg naar aardgasvrij wonen.

Ventilatie met warmteterugwinning
Goede ventilatie is nodig voor gezonde lucht in huis. Er zijn tegenwoordig ventilatiesystemen die de warmte van de lucht die het huis uit gaat, gebruiken om de nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Hiermee beperk je de stookkosten.

Duurzame verwarming
Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden, zoals een volledige elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp, een pellet cv-ketel of aansluiting op een warmtenet in je wijk (stadsverwarming). De meeste huishouden besparen nog amper op gas omdat deze huishoudens gedateerd zijn. Door nieuwe duurzame verwarmingen te installeren beperk je de stookkosten nog iets meer.

Voor duurzame verwarming dienen ook vaak de radiatoren in je huis te worden aangepast. Warmtepompen en warmtenetten werken het beste met vloerverwarming of speciale grotere radiatoren voor lage temperatuur verwarming.

Gelukkig zijn er verschillende subsidieregelingen en  leningen die je een eind op weg kunnen helpen bij duurzame en gas besparende investeringen zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Als ik bespaar op gas, bespaar ik dan ook op energiekosten?

Wie op gas bespaard, kan ook een lagere energierekening verwachten. Stroom is namelijk stukken goedkoper dan gas.

Mocht je nog niet toe zijn aan aardgasvrij leven, maar wil je wel geld besparen op je energierekening dan is het een goed idee om een energiecontract voor bepaalde tijd af te sluiten. Zonder variabele tarieven en wel met groene stroom.

Bij Vanzelf helpen we je daarbij. Het enige wat jij hoeft te doen is je eenmalig bij ons in schrijven. Wij speuren vervolgens de energiemarkt voor je af naar de beste deal voor jou, elk jaar opnieuw. Zo weet je voortaan zeker dat je voortaan niet teveel betaald voor je energie zonder daar zelf iets voor te doen.

FAQ

Wat is de gemiddelde gasprijs per m3?

Per 1 Januari 2021 is de gemiddelde gasprijs per m3 79 cent.

Wat is duurder? Gas of stroom?

Bij elke energieleverancier is gas ongeveer 3 X duurder. De energiebelasting vanuit de overheid is ook veel hoger op gas dan op stroom. Ook door de recente aardbevingen in Groningen zal de gaswinning in Nederland fors afnemen waardoor de vraag naar gas steeds meer toeneemt. In de toekomst zal er dus ook veel meer op gas bespaart moeten worden.

Wat zijn stookkosten?

Stookkosten zijn de kosten die je krijgt als je woning wilt verwarmen via een centrale ketel. Je kunt de stookkosten berekenen door het jaarlijks gasverbruik in m3 te vermenigvuldigen met de geldende gasprijs. Je stookkosten zijn dus afhankelijk van de grootte van je woning, soort woning en isolatie van je woning.

Wat zijn de gemiddelde stookkosten?

In Nederland zijn de gemiddelde stookkosten ongeveer 100 euro per maand. Dat is 1200 euro per jaar! Genoeg reden om je gasverbruik in de gaten te houden om te kunnen besparen op gas.

Klachtenprocedure

Vervelend dat er iets is voorgevallen waardoor je een klacht hebt. Om dit zo goed mogelijk op te lossen vragen we je om onderstaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op.

Vanzelf energie

Je klacht is verstuurd!

We vinden het heel belangrijk dat jij als klant tevreden bent. Jammer om te horen dat je een klacht hebt en DANK voor het melden hiervan. Binnen 14 dagen nemen we contact met je op. We gaan ervan uit dat we tot een goede oplossing zullen komen.

Heb je ondertussen nog vragen? We zijn bereikbaar via de chat, e-mail of telefonisch op 085 – 05 13 800. We helpen je graag.